С празнично шествие и ритуално зарязване на лозята в Смядово почетоха Деня на лозаря и винаря. Млади и стари спазиха традицията и вдигнаха наздравици с руйно вино.
С благослов лозари и винари в Смядово тръгнаха към масивите. По традиция отец Атанасий поръси лозите със светена вода, а младият Трифон отряза ритуално първите лозови пръчки и нарече: „Лозе, лозе – да си пълно с грозде. Болести и буболечки, ветрове и градушки да не те спохождат. Колкото капки, толкова коли с грозде да има. През праговете да прелива и в бъчвите да не се събира. Хайде, да е берекет!“.
На празничния ритуал пожелания за богата реколта и много поводи за наздравици с хубаво вино отправиха кметът на Смядово Иванка Петрова и областният управител на Шумен Катя Иванова.
„Изключително съм щастлива, че виждам много млади хора, които поддържат българската традиция. Това е празник, който е предаван от нашите деди, предаван през поколения, така че много се радвам, че тези млади хора ще запазят този празник. Искам да пожелая благодатна година, да има много добра реколта и да пием хубаво вино. Честит празник на всички!“, отправи пожелания областният управител Катя Иванова.
В традиционните конкурси за най-добро домашно вино и мезе тричленно жури имаше нелеката задача да определи безпристрастно победителите в различните категории.
„В Смядово освен майстори на мезетата сме и майстори на червеното вино. Трябва да бъде хубаво, гъсто, с наситен цвят, аромат и тръпчив вкус. А мезето трябва да бъде задължително от телешко и от свинско месо“, каза Живко Кайков, член на конкурсното жури.
Най-добрите майстори на винени еликсири и месни деликатеси получиха грамоти и награди от кмета на община Смядово. След като се подкрепиха с глътка вино и вкусни мезета домакини и гости извиха българско хоро.
Кмет, винари и лозари – заедно на Трифон Зарезан в с. Лозево
Вижте повече новини във Facebook и Youtube.