Трима професори в надпреварата за ректор на Шуменския университет - Телевизия Шумен

Точно десет дни остават до изборите за нов ректор на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Трима са кандидатите за поста, измежду които на 27 октомври Общото събрание на висшето учебно заведение ще избере новия ръководител за следващите четири години.
И тримата професори, които кандидатстват за ректор на Шуменския университет, са допуснати до изборите на 27 октомври.
Проф. Драгомир Марчев е от катедрата “Физика и астрономия”. Бил е заместник-декан на Факултета по природни науки и заместник-ректор по научно изследователската работа на Шуменският университет.
“С развиване на добър, качествен учебен процес, който е ръка в ръка с развитието на научно-изследователската дейност. Не е тайна, че това е моята любима сфера, бидейки както вече споменах, заместник-ректор по тази част, моята идея – в програмата съм я разписал, е университетът в рамките на този мандат да стане научно-изследователски университет. Това е програма на МОН, която осигурява на тези университети много по-сериозно финансиране за тази дейност”, обобщи за основните си приоритети проф. Драгомир Марчев.
Проф. Наталия Витанова е също бивш заместник-ректор по образователната част.
“Този университет има нужда от промяна, има нужда от прозрачност, има нужда от дългосрочна перспектива, от партньорства и професионализъм. Смятам, че Шуменският университет трябва да се рестартира, в контекста на една нова стратегия за развитието на университета, а също така смятам, че ни е необходим катарзис във всички. Смятам, че две неща са изключително важни, които трябва да направим. Първо да се включим в един от клъстерите на европейските университети. Второ, смятам, че трябва да направим втори опит да станем изследователски университет” посочи в резюме своята концепция проф. Наталия Витанова.
Проф. Цветеслава Игнатова-Иванова е декан на Факултета по природни науки. “За мен, като кандидат за бъдещ ректор, най-важното нещо е да има приемственост, затова в моята програма ще запазя много от добрите практики, които са направени от предишни ректори и най-вече от работата ми с досегашния – проф. Колев през тези осем години, за да може университетът да продължи да се развива, с оглед на новите неща, които влизат съгласно стратегическите документи, които непрекъснато излизат. Да, те са свързани със Стратегията на науката в България до 2030 година, със Стратегията за развитието на Европа до 2030 година”, открои акценти от своята визия за развитието на Шуменския университет проф. Цветеслава Игнатова-Иванова.
Изборите за нов ректор се налагат поради изтичането на два поредни мандата на досегашния, който няма право на трети.

Избират нов ректор на Шуменския университет на 27 октомври

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *