Триумф на ученичка от Шумен - Телевизия Шумен
Триумф на ученичка от Шумен

Четвъртокласничката Жанет Радева от Шумен пребори конкуренцията и завоюва първото място на престижната национална олимпиада „Знам и мога“. Възпитаничката на НУ „Илия Рашков Блъсков“ победи близо 60 деца от цялата страна и спечели домакинство за Шумен на следващото 13-то издание на състезанието.
Жанет от съвсем малка е любознателна. Интересува се от всичко и трупа знания. Затова съвсем естествено нейната учителка и родителите й я насърчили да участва в олимпиадата „Знам и мога“ и да сравни уменията си с най-добрите в страната.
„Всичко започна от общинския кръг и госпожа Грозева настоя да се запиша за него. Оттогава започнах да се готвя и бях много щастлива като разбрах, че съм се класирала за националния кръг. Много обичам да чета допълнителна информация във всякаква посока, на всякаква тема, да уча също по всички предмети. Доставя ми удоволствие“, каза Жанет Радева.
Олимпиадата включва задачи от всички учебни дисциплини до четвърти клас. Решенията им изискват самостоятелен отговор, аргументиране на мнение, решаване на проблем и прилагане на нестандартни решения. На финалния кръг в Пловдив Жанет се срещнала със силна конкуренция и разликите между най-добрите били не повече от половин точка. Но шуменската ученичка била ненадмината и спечелила първото място.
„Това ни достави такава радост и гордост каквато, може би досега като учител, рядко съм изпитвала. Така че, Жани имаше потенциала, аз знаех, че има и знаех, че ще се представи чудесно. В последните години много по-рядко децата се увличат да четат. Предпочитат друг тип забавления, предпочитат друг тип източници на информация, но Жани е едно дете, което дори в междучасията вече чете и го прави с удоволствие, не по задължение“, каза Гергана Грозева – класен ръководител на IVа клас.
Благодарение на Жанет Шумен ще бъде домакин на националния кръг на 13-тото издание на Олимпиадата догодина.

Турнир по ускорен шах под надслова  Не на насилието над деца ;

447 състезатели в турнира по информатика

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *