Ученическа викторина за Добри Войников - Телевизия Шумен

Ученици от две шуменски училища взеха участие във викторина, посветена на живота и делото на Добри Войников. Събитието се провежда за втори път, а инициативата е на „Клуб Култура за Шумен“ и Община Шумен.
Петокласници от Средно училище „Сава Доброплодни“ и Второ Основно училище „Д-р Петър Берон“ премериха във викторина своите знания за живота и делото на Добри Войников, както и за историята на едноименното народно читалище.
„Идеята възникна миналата година и направихме първата викторина, която беше посветена на Възраждането. И тъй като нашият град е известен с 33 първи неща, които са се случили тук, решихме да продължим. Във връзка с годишнината на Добри Войников тази година се спряхме на него“, каза за инициативата Светлана Джанкова.
Отборите бяха от по пет състезатели. Учениците отговориха на 10 въпроса по темата, решаваха математическа задача от времето, когато Добри Войников е бил учител в Шумен, подреждаха и пъзел. Председател на журито беше професор Страшимир Цанов от Шуменския университет.
„Научих много нови неща за Добри Войников, които досега не бях чувала. Научих за читалището, за живота му, за жена му. Може би ще участвам пак“, каза Александра Кръстева, която беше в един от отборите
„Научих много за Добри Войников, за сградите на читалището, за историята. Не беше трудно да се подготвим. Трябваше само повече да четем и да го запомним“, допълни Дария Василева, която също показа знания за Войников.
Победител във викторината стана отборът на училище „Сава Доброплодни“. За всички участници имаше подаръци и грамоти. Събитието е част от Майските културни празници и е посветено на 1 юни – Денят на детето.

Шествие с факли в памет на Добри Войников

Нов филм за Добри Войников на Телевизия Шумен

Памет за Добри Войников

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *