Учениците от ППМГ „Нанчо Попович“ - най-добри на матурата по БЕЛ - Телевизия Шумен

Природоматематическата гимназия „Нанчо Попович“ е с най-висок резултат на матурата по български език и литература. Средният успех на зрелостниците е „Много добър“ 5,03. Най-слабо са се представили учениците от Професионалната гимназия по селско стопанство в Нови пазар, които са получили оценка – „Слаб“ 2,2.
Природоматематическата гимназия „Нанчо Попович“, Средните училища „Йоан Екзарх Български“ и „Сава Доброплодни“ са в челната тройка на тазгодишния държавен зрелостен изпит по Български език и литература в Шуменска област. Веднага след тях се нареждат Езиковата гимназия и Средно училище „Панайот Волов“. Зрелостниците от петте училища са постигнали средна оценка „Много добър“. Последни по резултат са гимназиите по селско стопанство в Нови пазар и Велики Преслав. Техните ученици са със средна оценка „Слаб“.
„По български език и литература средният успех от матурите е 3,84 тази година, като наблюдаваме покачване спрямо миналата година, като миналата година резултатите са били 3,43. Тази година имаме четири пълни шестици и ученик, който има две шестици на двата зрелостни изпита“, каза началникът на Регионалното управление по образованието Кремена Маринова.
Пълната отличничка е възпитаник на Езиковата гимназия. На двете матури отличните оценки тази година са общо 37. Слабите оценки тази година са 211, при 352 миналата година. Само четири училища са с по-нисък резултат от миналогодишния. Маринова отличи две училища, които тази година значително са повишили резултата си – „Св. св. Кирил и Методий“ – Смядово и „Трайко Симеонов“ в Шумен. Регионалното управление ще работи усилено с директорите и учителите, за да изведе областта от нагоре в класацията по успеваемост.
„Практика е било на предходното ръководство при зададен въпрос, отговорът да е – четете си нормативните документи“, посочи Кремена Маринова.
На Националното външно оценяване в 4 клас областта стои малко по-добре. По български език и литература средната оценка на учениците е 4,57, а по математика – 4,56.

 

“Приказка за стълбата” на матурата

Шуменска област на дъното на матурата по БЕЛ

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *