Училищата в Шумен - готови с ковид мерките - Телевизия Шумен
Училищата в Шумен - готови с ковид мерките

В навечерието на 15 септември училищата усилено се подготвят да посрещнат учениците си. Въпреки че вече имат опита от миналата учебна година в условията на пандемия, и тази не са малко предизвикателствата да осигурят ефективно обучение в безопасна среда. Шуменското Трето основно училище има разработени вътрешни правила за работа. Ще спазват стриктно и разпоредените от Министерството – отворени врати и прозорци, дезинфекция на санитарни помещения, коридори и врати.
„Във физкултурния салон учениците могат да бъдат без маски, ако е една паралелка. Ще се постараем в седмичното разписание да бъдат само по една паралелка, с цел да предпазим децата и все пак когато е физическа култура те трябва да се движат, да дишат спокойно“, каза Илка Карева – директор на III ОУ „Димитър Благоев“.
По отношение на маските за децата от шести до 12-и клас, Карева не изключи, че ограничението ще създаде трудности за учениците. Ваксинацията на педагогическия персонал върви, но с бавни темпове. До момента имунизирани са около 50 на сто от учителите. Сред непедагогическия персонал обаче процентът е значително по-нисък, посочи тя. В Шуменския университет също тече подготовка за новата академична година. Първи курс ще започнат в присъствена форма, за останалите е предвидено обучение в електронна среда.
„Имаме го този опит, в платформата за електронна среда на обучение бяха разработени редица ресурси, които от миналата година са натрупани, ще ги надграждаме и ще работим през началото на тази учебна година също по този начин“, обясни проф. Чавдар Сотиров – зам.-ректор по кандидатстудентска дейност.
Решението за преустановяване на присъствените занятия ще се определя локално, според нивата на заболеваемост сред ученици и учители. Правителството ще спазва принципа училищата да бъдат затваряни последни и отваряни първи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *