Училище извън клишето - Телевизия Шумен

Училището в шуменското село Царев брод носи имената на светците Кирил и Методий. Всички обаче го знаят като различното училище – ученици и учители са превърнали школото в свой втори дом. Така, докато много други селски училища опустяха и заглъхнаха, това е пълно с живот и детска глъч. Уникално, както по етническото си разнообразие, така и по интериора на класните стаи. Пример е кабинетът по музика, който разказва, учи и вдъхновява.
“Ако кажа, че всичко планираме и очакваме как да се случи, не е точно така. 2007 година е направен този кабинет, вече доста години минаха. Събираме различни инструменти, включително и такива като дарения – акордеон, цигулка, виола, гъдулка и т.н. Те са сложени – да могат да се виждат”, каза директорът на училището Тихомир Трифонов.
От тавана висят всякакви музикални инструменти, събирани през годините. Инструменти красят мебелите, подредени са и покрай стените. Един от любимите на децата е предшественика на пианото – клавесинът, който е дар от монахините в селото.
“Има, както виждате, изключително разнообразие от музикални инструменти, които децата имат възможност да виждат и по този начин да изучават с повече интерес и вдъхновение. Това е изключителен дар за нас и за тях, защото виждайки целия този интериор те успяват да се потопят в същността на музиката, която е много важна”, посочи Ивалина Иванова, учител по музика.
Цялата училищна общност ще продължи да работи целенасочено, за да продължи царевбродското училище да пише собствената си история чрез любов и вдъхновение.

Водосвет в Деня на християнското семейство

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *