Успешен старт за 481 състезателя в надпреварата IATI - Телевизия Шумен

481 състезателя от 17 страни стартираха успешно участието си в първия състезателен ден на IATI 2024, който започна в 08:30 ч. днес. Своите знания в IT надпреварата ще премерят информатици от България, Азербайджан, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Израел, Киргизстан, Молдова, Пакистан, Румъния, Саудитска Арабия, Туркменистан, Украйна, под неутрален флаг ще се състезават участниците от Беларус, Русия и Татарстан.

Председателят на организационният комитет на турнира д-р Бисерка Йовчева заяви, че състезателната система работи безупречно. Тя уточни, че в Шумен състезателите в двете възрастови групи са общо 119, а останалите 362 джуниъри и синиъри се състезават онлайн от площадки в своите страни.

Регламентът предвижда хибридно провеждане на надпреварата в две възрастови групи: „младша“ – на родените след 31.12.2008 г. и „старша“ на средношколците. Всеки участник работи самостоятелно на отделен компютър без използване на допълнителни материални и електронни пособия, освен инсталираните приложения, компилатори и среди за програмиране. Проверката на решението на всяка задача се извършва чрез компютърна проверяваща система. Максималният сумарен брой точки за състезателен ден е 300.

За да гарантира безупречния старт на състезанието, сряда и четвъртък техническия комитет на турнира подготви състезателните площадки. Компютърните системите бяха тествани от състезателите вчера след завръщането им от традиционната за IATI екскурзия, която тази година бе в старопрестолния град Велики Преслав.

Организаторите на 15 издание на международния турнир Община Шумен, Шуменският университет и Школа А&Б поднесоха своите поздравления онлайн – https://www.youtube.com/watch?v=frCGf13JovY

Патрони на турнира са президентът на Република България Румен Радев и проф. д-р Наталия Витанова, ректор на Шуменския университет.

Тази година партньори на състезанието са и Община Велики Преслав, СУ „Сава Доброплодни“ – гр. Шумен и ПЕГ „Никола Й. Вапцаров“ – гр. Шумен, а Телевизия Шумен е сред медийните партньори на турнира.

Церемонията по награждаването е обявена за 20 април, събота, от 19:00 часа в залата на Младежки дом – Шумен.

Стипендия “Джон Атанасов” за Тонислав Троев

447 състезатели в турнира по информатика

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *