Утвърдиха състава на секционните избирателни комисии - Телевизия Шумен
Утвърдиха състава на секционните избирателни комисии в Шумен

127 избирателни секции ще бъдат разкрити на територията на община Шумен за предстоящите избори за президент и вицепрезидент на Република България и за изборите за народни представители, които ще се проведат на 14 ноември. 124 секции ще бъдат образувани в община Шумен, една – за лечебни заведения, една – за Дома за стари хора „Д-р Стефан Смядовски“ и една – за местата за лишаване от свобода. Предвижда се да бъдат разкрити и две подвижни СИК за избиратели с трайни увреждания. Това стана ясно днес по време на консултациите с политическите партии и коалиции за определяне на състава на секционните избирателни комисии, които се проведоха в общината, съобщиха от пресцентъра на администрацията.
Подвижни СИК за гласуване с подвижна избирателна кутия за хора, които са карантинирани или поставени под домашно лечение, ще бъдат образувани допълнително спрямо заболеваемостта към момента на провеждане на изборите, броя настанени в лечебните заведения и броя на карантинираните лица, подали заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия.
Местата в секционните избирателни комисии бяха разпределени на базата на парламентарното представителство на партиите и коалициите.
ПП „Има такъв народ“ ще има 35 председателски и 34 зам.-председателски места, 34 места за секретар и 171 членове в СИК. Коалиция “ГЕРБ-СДС” ще има 33 председатели, 34 зам.-председатели, 33 секретари и 166 членове на СИК. Коалиция „БСП за България“ ще е с 19 председатели, 19 зам.-председатели, 19 секретари и 98 членове в СИК. Коалиция „Демократична България – Обединение“ ще има 18 председателски места, 18 зам.-председателски места, 18 секретари и 94 места за членове в СИК. ПП ДПС ще има 15 председатели, 15 зам.-председатели, 16 секретари и 83 членове в СИК. Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ ще има 7 председателски места, 7 заместник-председатели, 7 секретари и 106 членове в СИК.
С Решение №5 от 30.09.2021 г. РИК – Шумен определи броя на членовете на СИК, съобразно броя на избирателите в съответната секция. За избирателни секции с до 500 избиратели – 7 членове, за избирателни секции с повече от 500 избиратели – 9 членове и за подвижните избирателни секции – 5 членове.
По време на консултациите днес беше изтеглен и жребият за местата за разполагане на агитационните материали за изборите за народни представители. Местата за поставяне на агитационни материали за изборите за президент и вицепрезидент на Република България ще бъдат разпределени на по-късен етап, след като бъде проведена среща с представители на инициативните комитети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *