Върбишки проход - от стратегическа важност - Телевизия Шумен
Върбишки проход

Ремонтът и възстановяването на Върбишки проход – от стратегическо значение за община Върбица и трафика в Североизтока. Регионалното министерство търси проектант за дългоочаквания ремонт.
Повече от 25 години Върбишки проход не е проходим за движение. Причината – лошо състояние на пътната настилка и липса на инициатива за доизграждането на пътя през Стара планина. След обявена обществена поръчка за проектиране на шуменския участък от прохода сега надеждите са за скорошен ремонт.
„В същите габарити ще остане пътят. Дефакто ще се работи по сегашното трасе. По този начин да се разтовари пътно-транспортните произшествия на Ришкия и Котленския проход, там да вървят тежкотоварните автомобили, а на Върбишки да вървят лекотоварните автомобили“, каза кметът на община Върбица Мердин Байрям.
Пускането на Върбишки проход ще е от стратегическо значение за икономиката и развитието на община Върбица.
“Това е най-пряката отсечка от Лесово, границата за Силистра – Кълъраш, това е най-пряката отсечка за Близкия Изток с Република Турция и за другите държави през Република Турция, и по същия начин през Северна България за Западна Европа, това е най-пряката отсечка и много неща тогава, аз много се надявам, много неща, като развитие ще дойдат от само себе си”, допълни кметът на Върбица.
След като сега бъде избран проектант за ремонта на 13,6 километровата отсечка от Върбишки проход на шуменска територия, предстои догодина същата процедура и за Бургаския район, след което ще започне и същинската работа по ремонта.

Търсят проектанти за ремонта на Върбишкия проход

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *