Въвеждат 30 км/ч в центъра и слагат светофари на опасни кръстовища в Шумен - Телевизия Шумен

Регулиране със светофарни уредби на фаталното кръстовище на булевард „Симеон Велики“ и това на ул. „Станционна“ и бул. „Плиска“ предвижда новият Генерален план за организацията на движение в община Шумен. Това стана ясно на проведеното обществено обсъждане на стратегическия документ, с период на действие 5 години.
„Това, което е кръговото на „Симеон Велики“, се предвижда да се върне старото кръстовище. Да се направи четириклонно, със светофарна уредба, тъй като има и развитие на града в северната част. Другото опасно кръстовище, то е нерегулирано, четириклонно, там минават и тирове, то е и връзка и с гарата. Пресичането на „Плиска“ и „Станционна“ ще се промени постоянната организация, ще се предвиди изграждане на светофарна уредба“, обясни инж. Недка Дженева, проектант в „Институт за управление на програми и проекти“.
С цел осигуряването на безопасност в центъра Шумен и в карето между улиците „Преслав“ и „Добруджа“ край училищата ще се въведат ограничения на скоростта.
„Зона 30“, която да бъде в самия център на града, със схеми са предложени местата и още един квартал, където основно са училища и детски градини“, посочи още инж. Дженева.
Генералният план предвижда премахване на пешеходните пътеки, които са твърде близо една до друга по „Владайско въстание“ и в южната част на бул. „Велики Преслав“. Планира се и разширяване на „синята зона“.
„Коментирахме много, че колите се увеличават, съответно ще трябва да увеличим платеното паркиране и „синя зона“ ще се увеличава напред във времето. Основно централна градска част, вече конкретните предложения ще се дадат от проектантите, също и от нашето предприятие „Общински жилища и имоти“, което оперира със „синя зона“, заяви арх. Николай Симеонов, зам.-кмет по строителство и екология.
Сред въпросите, обект на широка дискусия, бяха въвеждането на еднопосочни улици и възможностите за облекчаване на трафика в отделни зони.
„Имаше доста смислени предложения, имаше и доста, които според мен, трябва тепърва още да се обсъдят, тъй като не са точно конкретни за нашата община и са малко универсални решения на съществуващи вече проблеми, които не виждам как ще помогнат. Нашето предложение беше главно за зоната на ул. „Марица“, където е новият булевард. Там има доста скоростна отсечка, което ние предлагаме да бъде ограничена чрез повдигнати легнали полицаи, които да намалят скоростта и по този начин да няма задръствания, нито евентуални пътно-транспортни произшествия“, каза Звездалин Звездев от Гражданско Сдружение „Гласът на Шумен“, който се включи в общественото обсъждане.
„Не бих казал забележки, колкото коментари относно еднопосочните улици, че няма нищо страшно в тях, просто трябва да се направят по норматив. Даже облекчават движението“, обобщи след края на дискусията Орлин Първулов, строителен инженер.
Генералният план за организация на движението ще бъде коригиран и допълван, съобразно предложенията, които са в унисон с нормативната уредба, преди окончателно да бъде подложен на гласуване в Общинския съвет.

Подземна улица в района на централна поща

Предлагат премахване на опасното кръгово

Проверяват пешеходните пътеки

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *