Вечер, посветена на композитора Димитър Ненов - Телевизия Шумен

С концерт, прожекция на филм и изложба в Регионалната библиотека ще бъде почетено творчеството на композитора Димитър Ненов. Експозицията е подготвена от Държавен архив- Шумен.
Изложба на Държавен архив-Шумен представя редки документи и снимки на големия композитор Димитър Ненов. През тази година се навършват 123 години от неговото рождение.
“Имаме изключително интересни документи, свързани с личността на Ненов. Едни от най-интересните са снимки от неговите най-ранни години, кръщелното му свидетелство. Много писма, както ранни до сестра му Здравка от 1907 година, така и до баща му от Дрезден. Те са от 1923 и 1924 година“, каза за част от архивните документи, които ще бъдат показани в изложбата Антония Панева, началник на шуменския Държавен архив.
Димитър Ненов е завършил архитектура в Дрезден, Германия , а по-късно се отдава на дълбокото си увлечение по музиката. Той е едно от най-големите имена в музикалната история на 20-ти век. Композиторът има в живота си и връзка с Шумен.
“С Шумен връзката му е чрез сестра му Маринка. Тя е била съпруга на известния музикант и общественик Мирко Каравасилев. Когато през 80-те години на миналия век техният син Стилиян предава фамилния архив на съхранение, в него се намират и документите за Димитър Ненов”, обясни Антония Панева.
Вечерта, посветена на Димитър Ненов, е на 23 март от 17:00 часа в Регионалната библиотека, където ще бъде прожектиран филм за композитора, а пианистката Венета Нейнска ще изпълни негови творби.

Кино-концерт, посветен на Димитър Ненов

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *