Великденски концерт на Симфониета - Шумен - Телевизия Шумен

Великденски концерт ще поднесе на ценителите на класическата музика Симфониета – Шумен. На сцена в родния си град младата оперна певица Александрина Михайлова (сопран) ще изпълни заедно с тенора Рейналдо Дроз арии и дуети от опери на Верди и Доницети. В концерта ще участва и Смесен хор „Проф. Венета Вичева“, с диригент Христо Атанасов. Под диригентството на маестра Калина Василева ще прозвучат части от „Реквием“ на Волфганг Амадеус Моцарт и „Stabat Mater“ на Джакомо Росини. Празничният великденски концерт ще започне от 19:05 часа на 11 април, вторник, в зала “Професор Венета Вичева”.

Александрина Михайлова е родена на 10.04.1998 г. в град Шумен. На 7-годишна възраст започва да свири на пиано в Обединена школа по изкуствата „Анастас Стоянов“ в класа на Здравка Христова. Участва в редица концерти и конкурси по пиано. Седем години по-късно започва да се занимава с оперно пеене при Недка Телбизова. Участва в концерти и печели редица конкурси сред които: конкурса VIVAVOCE 2015 г. на името на Гена Димитрова в град София, където печели специалната награда; първо място на международния конкурс „Франц Шуберт“ в град Русе през 2014 г. Александрина е дългогодишна хористка в детски хор „Бодра песен“ – Шумен. Има множество участия в концерти със Симфониета – Шумен. През 2016 г. и 2017 г. участва в майсторски клас на Райна Кабаиванска в София. Младата певица получава стипендия от оперната прима за обучение в нейния майсторски клас в Модена. Италия. До 2021 г. Александрина е стипендиант на Фонд „Райна Кабаиванска“ и част от майсторския клас на примата, а също така и студент в музикалния институт „Веки-Тонели“ в Модена. Като част от майсторския клас участва в концерти в редица градове като София, Бургас, Модена, Варезе, Мирандола.
През 2019 г. се явява на Международния конкурс за оперни певци „Гена Димитрова“, където печели втора награда. Същата година играе Мюзетта заедно с други стипендианти на майсторския клас, представяйки картини от операта „Бохеми“ на Пучини в театъра на филхармонията във Верона. През месец май 2021 г. се явява на международния оперен конкурс „Ета и Паоло Лимити“ в Милано, където печели три награди – Първо място, награда за най-млад талант и наградата „Vota la voce“ за концерт в Севиля. На 12 октомври същата година участва в тържествения концерт за Лучано Павароти в Театро Комунале „Павароти-Френи“ в Модена.
На прослушване за новия клас 2021/23 на Accademia della Scala Александрина се нарежда между десетимата участника, които имат възможността да се обучават от личности като Лучана Д`Интино, Пиетно Спаньоли, Грегори Кунде, Винченцо Скалера и други. Като стипендиант на Академия Ла Скала участва в концерта „Всички на опера, (деца)!“ на сцената на Театър Ла Скала заедно с останалите участници в класа на академията. Александрина изпълнява ролята на Каролина в „Тайният брак“ на Чимароза, проект на академията, дебютира като малкият принц в „Малкият принц“ – опера за деца, написана специално за театър Ла Скала от Пиеранджело Валтинони. Заедно с всички свои колеги Александрина дебютира в неизвестната опера на Доницети „Киара и Серафина“ на Фестивала „Доницети“ в Бергамо. В началото на декември 2021 г. идва и големия дебют на сцената на Националната опера и балет в София в оп. „Турандот“ от Дж. Пучини, изпълнявайки ролята на Лиу. От септември до декември същата година следват няколко дебюта сред които ролята на Мюзета в Национална Опера и Балет в София заедно с ученици на майсторския клас на Райна Кабаиванска. В началото на февруари 2023 заедно с предишни и настоящи ученици на маестра Кабаиванска изнася концерт в Студио Бастий в Париж.
Следва участие в концерт в Ridotto „Тосканини“ в Ла Скала, където заедно със свои колеги от академията изпълняват програма посветена на Жул Масне.

Рейналдо Дроз е роден в Барселона. Завършва консерваторията „Симон Боливар“. През 2017 г. дебютира в ролята на Неморино в оп. „Любовен елексир“ от Г. Доницети. През същата година участва в майсторския клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет и печели стипендия от фондация „Райна Кабаиванска“ за продължаване на обучението си с голямата българска оперна певица в Музикалния институт „Веки-Тонели ” в Модена, Италия. По време на обучението си при Кабаиванска получава възможността да дебютира в големи роли като: херцога на Мантова от оп. „Риголето“ на Дж. Верди в „Teatro Municipal de Caracas” във Венецуела; Даниеле в оп. „Бетли“ от Г. Доницети в Швейцария; 9-та симфония на Бетовен в Колумбия; отдавна изгубеният Реквием от Руджеро Леонкавало в Модена; във възпоменателен концерт в памет на Лучано Павароти; Ернесто от оп. „Дон Паскуале“ от Г. Доницети в Софийската национална опера и балет. През 2021 г. печели първа награда в четвъртото издание на международния конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова” в гр. Плевен, България, а през 2022 г. печели първо място в конкурса „Анита Черкети” в Монтекозаро, Италия.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *