Водната криза в Шуменско се разраства - Телевизия Шумен

Водната криза в Шуменско се разраства. Седем села в общините Венец и Каолиново минават на режим. Населените места се захранват от водоснабдителна система „Изгрев“. Силно намаленият дебит налага вода да се подава по график, за да стига и до домакинствата в най-засегнатото село – Тъкач.
Себиле Салиева от село Тъкач има голяма градина, но не полива, защото през летните месеци чешмите пресъхват. За по няколко дни.
„Е, трудно, като няма вода, трудно. Като има вода – много лесно“, казва жената.
От безводието в разгара на лятото са засегнати най-силно във високата зона на село Тъкач. Вода обаче не достига и в съседните села.
„Проблемът, не знам какъв е, обаче нямаме вода. Даже не мога да се къпя. Лично аз нямам вода в Наум. На три-четири дена веднъж идва за половин час. На три-четири дена“, допълва за неудобствата от липсата на редовно водоснабдяване Салим Мехмедов, жител на село Наум.
Трайното засушаване и силно намаленият дебит на водоизточниците налагат на режим да бъдат няколко населени места, захранвани от водоснабдителна система „Изгрев“, обясни кметът на Каолиново Нида Ахмедов.
„Опитваме се да намерим много варианти, но засега подписахме едно споразумение – на нечетна дата вода да се подава към селата Буйновица, Венец и Осеновец, а на четна дата вода да се подава към селата Изгрев, Климент, Наум и Тъкач. Целта е да може да достигне достатъчно количество вода в село Тъкач. Опитваха се от ВиК да балансират помпите, да пускат повече, но за съжаление част от Тъкач пак остава без вода“, поясни за графика на водоподаване кметът на Каолиново.
По-добре на режим, отколкото дни наред без вода, категорични са местните жители от село Тъкач.
„По-добре е като има режим, тогава ще знаем вече кога ще има вода, да се направим каквото трябва тогава“, смята Назмие Шакир.
А междувременно от Община Каолиново търсят трайно решение на проблема.
„През далечната 1989-та година е направен втори сондаж в Каолиново, дублиращ. ВиК казват – той не е наш, оказва се, че е ничий. В момента ние не знаем има ли вода в този сондаж, няма ли. Опитваме се да възстановим собственост, да го направим собственост на Общината. Идеята ни каква е – да можем да заделим пари от общинския бюджет, да пуснем камери, да видим има ли дебит и след това да изградим един ВиК проект“, каза Нида Ахмедов.
Към алтернативно водоподаване е възможно да се пристъпи най-рано догодина, затова от община Каолиново се обръщат с молба питейната вода да се пести и да не се ползва за напояване.

Три шуменски села с режим на водата

Проблем с водата за напояване на земеделски площи

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *