Връчиха отличието „Почетни граждани на Разград” - Телевизия Шумен

Тазгодишните носители на отличието „Почетни граждани на Разград” получиха отличията си. След тържествената церемония на сцената излязоха артистите от Националната опера, а разградската публика дълго аплодира мюзикъла „Mamma mia”.


Тържественото събитие започна с представяне от председателя на местния парламент Стоян Ненчев на решението на Общински съвет-Разград за одобряване на всяка от трите кандидатури за почетното отличие. Отличията връчи кметът на Разград Денчо Бояджиев.
Герхард Робел, който от години се занимава в Германия с благотворителност, насочена към нуждаещи се жители на Община Разград, пръв бе окичен с почетното отличие. Той отправи „едно голямо сърдечно „Благодаря” не само от свое име, а и преди всичко от неговата общност, която дарява чувство на топлина, сърдечност и близост на жителите на Разград”. Мотивът, с който Общинският съвет взе решение г-н Робел да получи званието, е: „За дългогодишна, високоморална и последователна общественополезна дейност за град Разград, Община Разград и техните жители”.
Развълнувано благодари за отличието и другият нов „Почетен гражданин на Разград” – седемкратният световен шампион по борба за ветерани Ремзи Реджеб. Той го получи „За изключителни постижения в областта на спорта и дългогодишна обществено полезна дейност за град Разград и Община Разград.“. „Горд съм, че Разград е моят град. Тук получих образоването си и възпитанието от моите преподаватели и треньори. Те ме научиха на отговорност, търпение и толерантност. За тях е моята голяма благодарност“ – каза Ремзи Реджеб.
От името на дългогодишния директор на Историческия музей Стоян Стоянов, отличието, което бе присъдено посмъртно, получиха неговите дъщери Диана и Венета Стоянови. Отличието се връчва „За изключителни постижения в областта на музейното дело и археологията и техния принос за националната и световна култура”. „С цялата си енергия и професионализъм баща ни проучваше, съхраняваше и описваше историята на родния ни край. Това е напълно заслужено признание, макар лично за него малко късно да идва.” – каза Венета Стоянова.
След връчването на отличията по традиция на разградска сцена в навечерието на Деня на Разград бе представен спектакъл от културната съкровищница на България.


Пълната зала на Общинския културен център дълго бе огласяна от аплодисменти за изпълненията на певците от Националната опера. Те представиха мюзикъла „Mamma mia”, който е по музика и текст на Бени Андершон и Бьорн Улвеус от ABBA, либретото Катрин Джонсън, по идея на Джуди Креймър, режисьор – Пламен Карталов.
В публиката бе и тричленната делегация от румънския град-побратим на Разград Кълъраш, водена от кмета Маруис-Григоре Дулче. Делегацията, както и гостите от Германия се срещнаха с кмета Денчо Бояджиев, председателя на Общинския съвет Стоян Ненчев и заместник-кмета Добрин Добрев.

Одобриха трите номинации за „Почетен гражданин на Разград“

Изложба за Деня на Разград

Крос „Освобождение“ в Разград

Избраха спортистите на годината в Разград

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *