Закриха Катедрата по география - Телевизия Шумен

Закриха Катедрата по география към Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Решението за това взе Академичният съвет на висшето училище.
След около 30-годишно съществуване Катедрата по „География, регионално развитие и туризъм“ бе закрита след решение на Академичния съвет. До административната мярка се стигна заради невъзможност да се изпълни законовото изискване за минимум седем преподаватели. В момента те са само шест, след като двама от професорите са пожелали да бъдат преместени в други катедри.
„Шуменският университет в своята дейност от първи октомври 1964 година до ден днешен се ръководи само и единствено от Закона за висше образование. Всеки един от колегите се преразпределя в съответните катедри. Специалностите, обслужвани от тази катедра, не се закриват, както беше писано от наши колеги, т.е. те манипулираха общественото мнение, че се закриват специалности, не – всяка една катедра преминава на обслужване към други катедри, от това абсолютно не страда качеството на учебния процес и никой от студентите не губи нито своята специалност,нито своето студентско положение“, каза проф. д-р Георги Колев – ректор на ШУ „Епископ Константин Преславски“.
В защита за запазването на катедрата, някои от членовете на Академичния съвет поискаха отлагане на решението, но до такова гласуване не се стигна.
„Вие нямате причина, че се е създал проблема, но можеше да го решите по същия този административен начин, който ви е дал законът“, каза проф. Драгомир Марчев.
„Това, което се случва днес, е продължение на един вътрешен конфликт в катедрата, което също така доведе до ситуация на вътрешна непоносимост и в този смисъл, напускането на колеги от катедрата бе пряк резултат от всичко случващо се“, каза доц. Юрий Проданов.
Присъствалите на заседанието преподаватели от въпросната катедра заявиха, че закриването й е изненадващо.
„След като ни сезираха, че катедрата е под минимума, за което ние бяхме изненадани, тъй като деканът на Факултета по природни науки през ноември месец каза, че ние кадрово сме най-стабилната катедра във Факултета по природни науки. Никой не ни даде яснота, защо точно се случва, това го научихме чак на 20 януари на факултетен съвет за преместването на двамата колеги. За мен Шуменският университет е над всичко, защото всички останали длъжности са преходни, аз работя за Шуменския университет, гордея се че съм учила в Шуменския университет и всичко, което правя, е за това, този университет да му се носи добра слава“, каза проф. Светла Станкова.
Закриването на Катедрата по география не е прецедент за шуменското висше училище, през последните години поради обективни причини са закрити повече от 10 катедри от различните факултети.

Ремонтират 3-ти корпус на Шуменски университет

Катедрата по география в ШУ пред закриване

Подкрепа за Катедрата по география

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *