Започна фестивалът “Децата на джаза” - Телевизия Шумен
Започна фестивалът “Децата на джаза”

С лектория “Изпълнения и импровизации на джаз пиано” започна първият джаз фестивал в Шумен. Преподаватели бяха известните музиканти Ангел Заберски, Антони Дончев и Мирослав Турийски.
Водещ инструмент на фестивала “Децата на джаза” тази година е пианото и затова първата изява в програмата беше лектория, посветена на този инструмент. За обучаващи неслучайно бяха поканени водещи имена от джаз сцената. Ангел Заберски – син е преподавател в Нов български университет и има богата концертна програма.”Тук интересното е, че са ученици. Ще ми се, бих искал, да споделя своя опит с млади хора. А те да преценят как да продължат оттук-нататък”, каза Ангел Заберски.
Антони Дончев е музикант с респектираща визитка. Свирил е на много сцени у нас и в чужбина и то с най-големите имена в джаза. Винаги е отделял време и за преподаване.
“Най-важното за един музикант е, след като е научил всичко, да го забрави и във всяко едно изпълнение да го преоткрива, защото само тогава музиката е истинска. Само тогава се усеща енергията на раждането, енергията, която мога да кажа, ни приравнява до Твореца”, категоричен е Антони Дончев.
Всеки от музикантите изнесе своя теоретична лекция, но най-голям интерес сред младата публика предизвикаха разбиранията им за джаз импровизацията и практическите занимания. Фестивалът ще продължи три дни и включва седем тематични концерта, изложба и множество образователни събития.

Откриват младежки джаз фестивал

Класика и джаз в памет на Милчо Левиев

Стартира фестивалът „Есенни шуменски вечери“

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *