Започнаха проверките за предпазен щит - Телевизия Шумен
асансьор

Всички асансьори, които нямат монтиран предпазен щит на кабината, ще бъдат спирани от употреба, а собствениците и поддържащата го фирма ще бъдат санкционирани. Глобата е в размер от 100 до 2 000 лв. за всяка от страните.
Проверките са под надзора на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и вече са в ход. Изискването за монтирането на предпазен щит на пътническата кабина изтече в края на 2023-та.
“Тяхната цел е по цялата ширина на просвета, който има тука, да се създаде височина най-малко 75 см., като те тука са подгънати отдолу, за да няма забиване при движение. Идеята е да има достатъчна коравина, когато се натиснат. 300 нютона е изискването да е коравината, която издържат на една площ от 5 кв. см. Когато заседне асансьорът много често хората не изчакват да дойдат техниците и да ги освободят, примерно, защото по норматив е един час времето, за да дойде техник и да ги освободи. Някой път бързат, по някакъв начин успяват да отворят вратата и тръгват да слизат самички. И когато асансьорът е така, пък и по-долу, тръгва да излиза и както излиза и в един момент може да се плъзне и да падне долу”, обясни Стефан Петков, началник на РО на ДАМТН за Североизточна България.
От монтирането на такива предпазни щитове се нуждаят основно старите асансьори, произвеждани още в края на миналия век, и които още са в експлоатация. Важно е всички, които ползват тези съоръжения, да следят за тяхното общо състояние и да сигнализират бързо при съмнение за неизправност.
”Когато по време на експлоатация на асансьора усетят, че нещо не е наред, било то, че тресе по време на движение, било то, че някъде се чува чукане или тракане по време на движение, когато се движи асансьорът осветлението не свети, че не работи разговорното примерно устройство, че неправилно поема командите, които се задават от бутоните вътре, или когато спира на различни нива, не спира точно на площадката, това е тяхно задължение да се обадят на поддържащата фирма и да искат да се провери за какво става въпрос”, подчерта Стефан Петков.
В Шумен асансьорите в частни и обществени сгради са около 1 300.

https://youtu.be/MoHqQ7qfR80

Полицията проверява търговците на пиротехника

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *