Заради цените: Шуменци купуват по-малко - Телевизия Шумен

Шуменци сериозно са ограничили консумацията на плодове и зеленчуци заради високите цени. На общинския пазар килограм краставици се продаваха по около 7 лева. Доматите вървят между 4 и 5 лева. Според шуменци яйца, зеленчуци и млечни продукти са поскъпнали осезателно. Според производители, цените на зеленчуците са такива заради недостига на родно производство, малките държавни субсидии и скъпите енергоносители.
“Когато намалеят енергоносителите ще бъде евтино всичко, както е било преди това. Има ли спекула по веригата? Спекула, трудно е да се каже, но нерегламентираният внос на чужди стоки, в смисъл домати, краставици, вдига цената, това е”, коментира Кольо Маринов, производител.
Има и търговци, които смятат, че при много от стоките поскъпване няма.
“Аз не виждам нещо да е по-скъпо от миналата година. Бобът си беше 4 лева, в момента е 5 лева. Едно левче нагоре. Орехите са си 5 лева, картофът 1,20. Не виждам нещо да е нагоре, което аз продавам”, даде пример друг търговец на кооперативния пазар.
По данни на националната статистика миналата година почти 68 процента са хората, чийто доход е останал без промяна спрямо последните 12 месеца. 75 на сто са тези, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи. От тях повече от 12 процента се справят много трудно.

Шуменци не вярват, че цените ще паднат

Сезонът на туршиите с по-високи цени

Всички стоки с нови, по-високи цени

Седмицата в 150 минути, Предизвикателства пред работниците, доходи, инфлация

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *