Зарязаха лозята край Велики Преслав - Телевизия Шумен

Във Велики Преслав почетоха празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан с водосвет и ритуално зарязване на масивите. “В годините Велики Преслав и целият регион е известен със своето лозарство и винопроизводство. Естествено, имаше лек застой през годините, но вече в последните години явно и видимо лозовите масиви се увеличават и радваме с прекрасните си вина не само местната общност, но и цяла България, и извън страната”, каза кметът на Велики Преслав Янко Йорданов.
В най-голямото производствено предприятие в региона – лидер на пазара на вино и високоалкохолни напитки, отчитат добра година и перспективи за развитие. “Надяваме се в следващата година да възобновим в по-големи обеми винарското производство, което за съжаление в последните години, след загубите на евтините руски пазара и други, премина в друг етап на развитие и ни беше нужно време да се преструктурираме. Да възстановим на региона имиджа – това е нашият стремеж, за да запазим за България такива занаяти, които все по-малко и по-малко стават като присъствие в икономиката на страната”, каза собственикът на компанията Никола Барантиев.
На общограския празник в центъра на Велики Преслав по традиция бяха връчи наградите “Баш винар”. Журито отличи майсторите на еликсири в три категории – бяло, червено вино и розе. С купаж от шардоне и совиньон блан призът за най-добро бяло вино за поредна година грабна Светомир Атанасов, който взе и второ място в категория “червено вино”. “Отличава се, че сме ги вземали от хубави масиви, хубаво грозде е избрано, подходящо, от район, където най-добре се отглеждат тези сортове грозде. Бялото ми грозде е закупено от село Драгоево, а червеното – от Велики Преслав”, каза Светомир Атанасов.
Хубавото преславско вино се пие с хубаво мезе и хубава компания, напомниха местните винари и вдигнаха наздравици на фона на кръшни хора.

Трифон Зарезан във Велики Преслав

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *