Завършват статуите за новия арт кът - Телевизия Шумен

Завършва биеналето по скулптура „Шуменско плато“. В тазгодишното му издание участват шестима майстори на длетото от няколко български града, а темата е „Оттука започва България“. Тазгодишното второ по ред биенале по скулптура „Шуменско плато“ събра шест творци, обединени от темата на изданието „Оттука започва България“. Блоковете врачански камък бяха по-обемни от миналата година и това беше едно от предизвикателствата пред скулпторите.

„Идеята е да не е разработен самия камък за десет дена, а да има точки, които показват кое къде е, да е разпознаваем. Предизвикателството беше в големината на камъните, по мое мнение, а и не само по мое“, каза скулпторът Десислава Досева.

Общата работа и живот по време на биеналето са помогнали на майсторите да се опознаят по-добре и да разменят знания за занаята. Творбата на Михаил Деведжиев изобразява  конницата на българите и меча на владетеля.

„Мащабът беше най-голямото предизвикателство, но мисля, че успях да го овладея. Предизвикателства чак не, просто си е работа, докато ти покаже камъка какво иска да излезе от него“, допълни Михаил Деведжиев.

„В един пленер е много приятно да се събереш с колеги, да си говорите за изкуство, да си обсъждате нещата. Това е най-хубавото. Трудно в пленера няма.“, каза Бехчет Данаджъ.

„Трудности винаги има в овладяването на материала, но преимуществата на пленера са много. Колегиалност, например. Тук се учим един от друг в овладяването на материала и този занаят, който е един от изчезващите.“, коментира Калоян Тодоров.

Скулптурата на най-младият участник Дарин Ганчев изразява със символен език създаването на българската държава.

„Замисълът е събирането на различните племена през далечните години на основаването на нашата държава със символи. Събирането им в един монолитен блок.“, каза Дарин Ганчев.

Скулптурите от биеналето ще бъдат подредени в парк „Кьошковете“ и от тях ще се оформи нов арт кът.

 

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *