Здравната инспекция в Шумен ще изследва безплатно за хепатит - Телевизия Шумен

Четири нови случая на хепатит са установени в Шуменско от началото на годината. Огромна част от хората обаче не знаят, че са заразени, защото хепатит протича почти безсимптомно. Затова здравната инспекция започва кампания за безплатно и анонимно изследване по повод Световния ден за борба със заболяването.
Ваксина срещу Хепатит В започва да се прилага при новородените едва през 1992 година. Така хората над 40 години попадат в рисковата група. За хепатит С не съществува ваксина, но има ефективно лечение.
“Вирусните хепатити са често широко разпространени инфекции. При различни тип заразяването може да стане по различен начин. Хепатит B и C ги наричат тихите инфекции, защото могат много симптоми от тях да останат скрити. Дори и здравноосигурени лица по-рядко се възползват от правото си на профилактичен преглед”, обясни Марияна Добрева от РЗИ – Шумен.
Ако не бъде открит навреме хепатит може да доведе до рак или цироза на черния дроб. Затова през цялата следваща седмица всеки желаещ може да се тества безплатно в РЗИ. Тестовете са анонимни, бързи и безболезнени.
”За пациента няма нищо сложно. Едно малко убождане в пръста и накапване на две капки, изчакване 10 минути и тестът е готов. За бързите тестове няма ограничения, не е задължително да е на гладно. Да има желание, това е най-важното – пациентът да се изследва”, каза лаборантът Талма Николова и призова всеки да се възползва от възможността.
В България близо 230 000 души са инфектирани с вируса на хепатит В, а други 87 000 с хепатит С.

Безплатни изследвания за ХИВ/СПИН

Безплатни прегледи за туберкулоза

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *