Зелени редизайнери в училищата - Телевизия Шумен

Зелени редизайнери учат младите да дават нов живот на дрехите. Проектът започна от Средно училище “Панайот Волов” в Шумен. Целта му е да помогне в решаването на проблема с бързата мода и замърсяването на околната среда с текстилни отпадъци.
В пет шуменски училища ще бъдат организирани зони за свободна размяна на дрехи. Там всеки ученик може да остави дреха, която не му е нужна и да вземе такава, която ще носи.
„Втората част на проекта е Академия за модни дизайнери, в която ще учим младежи как да рециклират и как да преизползват дрехите си. Как да ги поправят и как да ги декорират и да им предадат нов живот. Накрая ще завършим с модно ревю, което най-вероятно ще организираме през юли или септември“, разказа Петър Бодуров от Фондация “Подобри”.
Доброволците от фондацията ще учат младежите как от стара тениска да си направят чанта или торбичка.
„Мисля, че е важно особено в областта на модата, където те си купуват тениски, носят ги два пъти и после купуват следващите и всичко това става отпадък“, каза Пламена Стоянова от Фондация “Подобри”.
„Ще се радваме, ако си харесат нещо и после дойдат на работилницата, за да дадат нов живот на дрехите“, каза Ренета Цонева – Фондация “Подобри”.
Идеята на зелените редизайнери предизвика интерес сред учениците и постигна целта си да предизвика у тях желание да участват в изграждането на алтернативен свят.
„Давам пример с телефона, защото аз вкъщи имам примерно два и наистина се замислям в момента, че мога да го дам на някой, който се нуждае. Това е наистина много добра инициатива“, каза ученичката Борислава.
С подобни инициативи изглежда възможна идеята за един начин на живот, различен от това да трупаме все повече ресурси и безразборно да потребяваме.

Проект в борбата срещу бързата мода

Базар за размяна на вещи

Два благотворителни базара в Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *