Знаме от Шумен в “Нешънъл Джиографик” - Телевизия Шумен

Знаме на СУ “Сава Доброплодни” попадна на страниците на авторитетното американско списание “Нешънъл Джиографик”. То е копие на байрака, носен от шуменските войводи през 19-ти век. Всичко започва през 2013 година, когато преподавателите Йовчо Грудев и Георги Йоргов подготвят проект “Млади шуменски войводи”.
“Целта е нашите ученици да проучат хайдутското движение в Шуменския край. Да направят, заедно с учителите, знаме-реплика на войводите. Идеята ни е чисто учебна. Нашите ученици трябва да се научат как се съхраняват традициите”, каза Албена Иванова-Неделчева, директор СУ “Сава Доброплодни”.
Знамето е от коприна и с извезани със сърма надписи. То е направено с помощта на родителското настоятелство, а на важни дати като 19 февруари пред него почетен караул дават ученици.
“Знамето е сравнително оригинално, защото първо лозунгът не е ”Свобода или смърт”, а “Сладка е смъртта за отечеството.” Със кръстосани саби. От другата страна на знамето е традиционният български лъв”, обясни Георги Йоргов, бивш ръководител на клуб “Млади български войводи”.
“Това, което е важно за нас, като граждани на нашия град, е че Шумен, през Възраждането, много активно участва в национално-освободителните борби”, каза Мариана Тодорова, учител по история.
Няма исторически данни кой е изработил оригиналното знаме, не се знае и неговата съдба след потушаването на Априлското въстание. Репликата е възстановена по спомени и документи от епохата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *