Знамето на Шумен до дни на Южния полюс - Телевизия Шумен
korab26_n кораб ник полярна експедиция

Научноизследователският кораб “Св. св. Кирил и Методий“ потегли по последния етап от своето плаване до българската полярна база „Св. Климент Охридски“ на антарктическия остров Ливингстън. Късният следобед от последния ден на 2023 година той напусна пристанището на най-южния град на планетата Ушуая, където застана на котва на 28 декември.

Командирът на НИК 421 – к-н II ранг Николай Данаилов,  проведе официална работна среща с Андрес Дачари – Главен секретар за Малвините, Антарктида, Южните Атлантически острови и международни въпроси за провинция Огнена земя (Tierra del Fuego) и Нестор Рубен Гонзалес – представител на Съвместното Антарктическо командване на Въоръжените сили на Аржентина (COCOANTAR), съобщават от Военноморското училище „Н. Вапцаров“.

В късния следобед същия ден на борда бе качена първата група участници в 32-та Българска антарктическа експедиция.

Транспортирането на групата е извършено с лодки от кея на пристанището до кораба. В нея са включени  учени, които ще изпълняват научни проекти и логистици, които ще осигуряват работата на учените, нормалното функциониране на базата и ще продължат градежа на новата базова лаборатория. В Мар дел Плата на борда на НИК-421 се качи офицерът капитан-лейтенант Лукас Алехандро Акоста Салседо  (Lucas Alejandro Acosta Salcedo) от Военноморските сили (ВМС) на Аржентина (Armada Argentina). Той подпомага навигацията на кораба при подхода му към Ушуая през канал Бийгъл. Същото ще направи и през смятаните за най-бурните води на Земята покрай нос Хорн и пролива на Дрейк и в зоната на оперативна дейност около Южните Шетландски острови в Антарктика. Пристигането на българският кораб на о. Ливингстън се очаква около 5 януари следващата година. Припомняме, че на кораба пътува и знамето на Шумен, което ще бъде развято на Южния полюс от гл ст. Анна Стоянова, възпитаник на шуменската математическа гимназия, която в момента е курсант 4-ти курс във военноморското училище във Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *