Знамето на Шумен пристигна на Антарктида - Телевизия Шумен
остров Ливингстън научно изследователски кораб полярна база

Българският полярен кораб застана на котва пред Българската антарктическа база на Южния полюс рано тази сутрин. Военният научноиследователски съд отплава от Варна на 8 ноември. Той транспортира 32-рата национална експедиция до базата ни “Св. Климент Охридски” на Антарктида. На борда е и знамето на Шумен. Подробностите вижте от видеовръзката, която направихме от ледения континент.
Главен старшина Анна Стоянова, която е четвъртокурсник във висшето ни военноморско училище, е част от екипажа на полярния ни кораб. Тя носи със себе си флага на Шумен на ледения континент.
“Ще помагаме с разтоварните дейности за довършване на Българската антарктическа база, ще се запознаем с нови места също така и тепърва ще има още неща, които ще науча. Ще развея флага в момента, в който стъпим” каза гл. Старшина Анна Стоянова.
Екипажът измина близо 18 000 морски мили, преодоля безпроблемно опасна пиратска зона, бурните води на пролива Дрейк и дори спаси бедстваща яхта в Новогодишната нощ. За новата година си пожелават:
”Ами аз си пожелавам всички да сме живи и здрави. Да бъдем невредими, да се приберем целия личен състав на кораба в България. Близките ни също да бъдат щастливи, здрави и да бъдат горди с нас”, каза Анна Стоянова.
“От мен, това което мога да пожелая, е първо здраве, екипажът ми колкото са тръгнали, толкова да се върнем, задължително вяра в изпълнението на поставените задачи, тъй като без вяра, съответно няма и воля. Налагайки вярата и волята, смея да кажа, че ще завършим тази задача успешно и ще прегърнем отново нашите близки и нашите семейства. Пожелавам си да ги прегърнем, това ще се случи на 2 април 2024 в Морска гара Варна”, каза кап. II ранг Николай Данаилов, капитан на НИК 421.
Екипажът на НИК 421 ще разтовари хранителни провизии и за Испанската антарктическа база „Хуан Карлос I“, която е съседна на нашата на о. Ливингстън.

НИК 421 спасява хора на Нова година

Знамето на Шумен до дни на Южния полюс

Шуменското знаме продължава към Антарктида

Шуменското знаме ще се вее на Антарктида

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *