Уникални части от праисторически кош откриха край с. Иваново - Телевизия Шумен

С уникална находка се похвали в края на археологическия сезон д-р Светлана Венелинова. Тя ръководи разкопките на селищната могила край върбишкото село Иваново, датирана приблизително 5 000 години преди Христа.
„Плетен кош, който беше пълен със зърно. Плетеният кош е бил с диаметър 90 см, лежал е върху дървения под на сградата. Запазен е на височина до 17 см, като е запазена само от неговата източна страница и дъното“, каза д-р Светлана Венелинова, археолог в РИМ-Шумен.
Заради климата по нашите земи дървените изделия от този период не са оцелявали до наши дни.
„Кошът е направен от съвсем фини, тънки пръчици с диаметър не повече от 1 см. Има вероятност той да е бил измазан с глина, не можем все още да го твърдим с категоричност. Може да кажем е, че отпечатъци от плетени тъкани има запазени от петото хилядолетие от Египет и от Близкия Изток, също и от Китай, но плетен кош намерен, не като отпечатък, а действително сплетен кош на този етап на мен не ми е известно някъде да е намирано“, каза още д-р Венелинова.
В коша е съхранявано зърно, бил е в близост до пещ и следите сочели, че в тази част на постройката е бушувал най-силно пожар.
„От тук нататък предстои плетеният кош да бъде подложен на лабораторна обработка. Работи се с престижна немска лаборатория, където са изпратени проби. Самото укрепване на коша е много сложен процес, трябва да се направят много анализи, включително и минероложки. Тепърва предстои много работа по него, докато бъде годен за екпониране. Но това е находка с експозиционна стойност“, каза д-р Венелинова.
Разкопките край с. Иваново бяха стартирани през 2008 година като спасителни, когато частна фирма влезе незаконно с багери да строи в участъка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *