150 години отбеляза храмът “Света Параскева” в Драгоево - Телевизия Шумен
150 години отбеляза храмът “Света Параскева” в Драгоево

150 години от освещаването си отбелязва храмът “Света Параскева” в село Драгоево. Храмовият празник събра много вярващи в църквата, а тържествената служба води архиерейският наместник отец Димитър.
„Искам да поздравя всички жители на село Драгоево по случай празника. Построяването на църквата е един символ на победата тогава, да успеят чрез мирни средства да отвоюват нещо толкова важно за общността. Естествено след църквата започва построяването на училището и други подобни дейности, свързани със съхраняване на бита и семето, така да се каже, на българщината“, каза Янко Йорданов, кмет на община Велики Преслав.
По повод празника в читалище “Васил Друмев”са открити и няколко съпътстващи изложби.
„Тук са костюмите, благослужебните одежди на един от колоритните служители на драгоевската църква – поп Ненко. Тук е иконата на Света Параскева, тя е оригинална и я пазим като очите си, защото тя е завещание от нашите предци. В изложбата е и една от първите снимки на църквата, това е първото църковно настоятелство“, каза Красимир Савов, председател на НЧ “Васил Друмев”.
Експозицията включва етнографска изложба на различни носии, сред които особено любопитна е смядовската мъжка дреха Показани са и фотографии от гостуването на фолклорния ансамбъл “Дядо Драгой” на фестивала в Закопане, Полша.
Денят на Света Параскева, по народному Света Петка Българска, беше отбелязан и във всички храмове в областта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *