184 105 избиратели в Шуменско – с право да определят новите депутати, малко над 162 000 ще гласуват за европарламент - Телевизия Шумен

Избираме новите законотворци в 50-то Народно събрание и българските представители в Европейския парламент. 184 105 жители на област Шумен са включени в избирателните списъци за вота за Народно събрание. С право да гласуват за депутати в европарламента са 162 003 избиратели. Най-голям е броят на избирателите в община Шумен – 85 521 са с право да гласуват на извънредните парламентарни избори, а близо 79 500 фигурират в списъците за евровота. Най-малък е броят на гласоподавателите в община Смядово, където своя вот за регистрираните кандидатски листи за Народно събрание ще дадат 5 365 жители, а за Европейски парламент могат да гласуват малко над 5 260 избиратели.
В област Шумен в деня на вота ще работят 302 избирателни секции, плюс 16 подвижни. В 252 секции ще има машини за гласуване. В община Шумен изборните секции са общо 131, от които четири подвижни. 32 са регистрираните партии и коалиции в 30-и Многомандатен избирателен район – Шумен за участие в парламентарния вот, като за 6-те депутатски места от Шумен ще се борят 190 кандидати за народни представители.
Съгласно текстовете в Изборния кодекс гласуването е смесено – гласоподавателят решава дали да даде гласа си с хартиена бюлетина или с машина, но само в секциите с над 300 избиратели. Заради изискването за уседналост, избирателите в списъците на имащите право да гласуват за Народно събрание, са повече в сравнение с тези, които могат да гласуват за Европейски парламент. Гражданите, които могат да гласуват само за български парламент, ще упражнят правото си на глас единствено с хартиена бюлетина.
Изборният ден започва в 7:00 часа и продължава до 20:00 часа, като може да бъде удължен с максимум един час, ако пред секцията има чакащи да гласуват.
Над 400 служители от структурните звена на МВР ще осигуряват охраната на изборните секции, обществения ред и сигурността. На телефони 02 90 112 98, 054 800588 и имейли shumen@mvr.bg , izbori@mvr.bg могат да се подават сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.

Раздават изборните материали на секционните комисии в община Шумен

Доставиха машините за вота

Над 400 служители на МВР ще се грижат за спокойното протичане на изборите

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *