Изборният ден в област Шумен започна нормално - Телевизия Шумен

Изборният ден в област Шумен започна нормално. В 7 часа сутринта всички 316 секции в десетте шуменски общини  са започнали работа. Има един сигнал за проблем с машината за гласуване в с. Каспичан, като предстои РИК да вземе решение вотът да бъде с хартиени бюлетини, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия Мариела Великова.
22 партии и 6 коалиции участват в изборната надпревара. С пълни листи от по 12 кандидати за народни представители се явяват шест политически формации. Квотата за представителство в парламента за 30-и шуменски Многомандатен избирателен район е шестима депутати, като в предизборната надпревара се включват 171 кандидати за народни представители. 187 799 избиратели са с право на глас в областта, докато на последния вот са били 185 170. В 65 секции ще се гласува с хартиени бюлетини, в това число и в подвижните секциии.
В община Шумен избирателите гласуват в 127 секции, като от тях три са мобилни.
Машините за гласуване в секциите в област Шумен са 264, като са определени екипи за техническата им поддръжка. Общо за 30-ти Многомандатен избирателен район – Шумен в сакциите са разпраделени 188 300 броя бюлетини. От снощи изборните помещения са под полицейска охрана. Над 320 служители на Областната дирекция на МВР са ангажирани с осигуряването на обществения ред и сигурността по време на изборния ден. При поискване от председателя на секционната комисия органите на реда ще вземат отношение при констатиране на нередности и нарушения в секциите.Секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на СИК в 7:00 часа. Oхраната през нощта е протекла нормално, съобщиха от пресцентъра на полицията в Шумен. Служителите на звената на дирекция „Български документи за самоличност“ в Областната дирекция издават и в днешния ден удостоверения  на граждани, изгубили , откраднали или повредили личните си карти,  за да могат да упражнят правото си на глас в изборния ден. Работното време е от 8.00 до 19.30 часа.
В деня на вота са забранени масовите мероприятия и продажбата на спиртни напитки в магазините, заведенията за обществено хранене и други обществени места. Ограничението е в сила до 20 часа, когато приключва изборния ден. Със заповед на областния управител на област Шумен спортна зала „Арена Шумен“ е определена за мястото, където ще работят Районна избирателна комисия Шумен и изчислителния пункт към РИК за извършване на дейностите по приемане и обработване на протоколите от всички секционни избирателни комисии. Създадена е организация за извършването на всички дейности за обработка на протоколите на секционните комисии.

Над 320 служители на МВР ще охраняват изборите в Шуменско

Забраняват продажбата на алкохол за изборите

Създадена е организация за изборите

Денят след изборите – неучебен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *