Първи стъпки в подкрепа на хората с деменция - Телевизия Шумен
Център за социална рехабилитация и интеграция за възрастни хора с деменция

Изготвят критериите за прием в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за възрастни хора с деменция. Новата социалната услуга ще стартира най-късно през януари, като до тогава ще бъде завършен ремонтът на общинската сграда в квартал „Тракия“.
Досега в Шумен не съществуваше услуга, която подкрепя хора с деменция. Първоначално Центърът ще заработи с групи от 8 души. За тях ще се грижат рехабилитатор, двама социални работници и санитар.
„Ще има специфични дейности, насочени към целевата група. Ще предоставяме рехабилитация, трудотерапия на открито и закрито, както и арт терапия. Рехабилитацията ще бъде в зависимост от конкретните нужди и потребностите на всеки индивидуален потребител. Ще се предлагат две форми на рехабилитационна дейност – двигателна и социална рехабилитация“, обясни Светослава Хайнова – зам.-кмет по социална политика и здравеопазване.
Парите за ремонт и обзавеждане ще дойдат по два проекта, които Общината спечели и с тях сградата на улица „Гоце Делчев“ ще бъде пригодена за ползване на социалната услуга. Работата му ще бъде финансирана като държавно делегирана дейност.
„Принципът на настаняване ще бъде ротационен. На този етап стартираме с осем потребители. Провеждаме работни срещи, в които създаваме критерии за ползване на услугата в Центъра. Предстоят срещи и с лекари-специалисти в сферата“, допълни Светослава Хайнова.
В община Шумен са регистрирани 139 възрастни хора, които страдат от деменция. Затова кметският екип ще работи за разширяване на подкрепата, която такива хора и техните семейства имат възможност да получат.

В Шумен разкриват Дневен център за дементно болни

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *