Важни срокове за местния вот - Телевизия Шумен

14 октомври е крайният срок, в който избирателите, които желаят да гласуват по настоящ адрес на местните избори, следва да подадат заявления.
”В тези избори уседналостта е принцип, който изисква от гласоподавателите да са живели поне шест месеца на територията на населеното място за избора, за който искат да участват, тоест ако са уседнали и имат постоянен или настоящ адрес повече от шест месеца в град Шумен, те могат да гласуват за общински съвет и за кмет на община. Ако обаче ситуацията е обратна, ако има постоянен адрес на друго място и настоящ адрес в Шумен или в села около Шумен, следва да подадат заявления до края на законоопределения срок, който е 14-ти, за да може да бъдат отписани от списъци по постоянен адрес и да бъдат вписани в списъците за настоящ адрес за предстоящите местни избори”, каза Дилян Нанев – говорител на ОИК – Шумен.
Заявленията се подават писмено в съответната община или кметство, или по електронен път през интернет страницата на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“.
В община Шумен заявления за гласуване по настоящ адрес се подават в Центъра за информация и услуги, като за удобство на гражданите работят две гишета, с номера четири и пет.
Студентите – редовно обучение, които желаят да гласуват в населеното място, където учат, следва да представят удостоверение и документ за самоличност.
“Като това важи само за населеното място, в което има университет, и само ако настоящия и постоянния адрес на студентите се намира извън населеното място. В този случай, студентите могат да изберат която и да е секция на територията на общината, да се появят с удостоверението, подписва се декларация, че няма да гласуват на друго място, удостоверението се предава на секционната комисия и упражняват правото си на глас”, допълни Дилян Нанев.
Същите изисквания са в сила и за навършилите пълнолетие ученици, който желаят да упражнят правото си на глас.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *