Българо-румънска изложба - Телевизия Шумен
Българо-румънска изложба

Галерия “Университетска” стана домакин на ежегодната изложба на студенти и преподаватели. Тази година събитието е белязано с участие на художници от Румъния.
Изложбата представя творби на студенти и преподаватели от два университета: Шуменския “Епископ Константин Преславски” и “Овидий” в Констанца.
„Различното е, че днес гостуват колегите преподаватели и студенти от факултета по изящни изкуства “Овидий” в Констанца и това е първата толкова мащабна изложба, която представя галерия “Университетска” в празничните дни на Шуменския университет”, разказ проф. Валери Чакалов, куратор на изложбата.
Колекцията от творби на румънските гости е много голяма, а картините бяха разположени по необичаен начин. Те представят разнообразие от стилове и техники. От икони и класическа живопис до модерни пърформанс – инсталации.

 

„Много съм щастлив, че съм в Шумен. Благодаря на професор Чакалов за поканата! С него имаме много добри творчески контакти. Запознахме се преди години в Белград. Това, което показваме тук, е модерно изкуство. Нова концепция. Ето едната творба показваме като скулптура, но тя е модерно изкуство”, обясни проф. Флорин Стойку от университет “Овидий”, Констанца.
На събитието бяха връчени и ежегодните награди “Розалина Трутман” за постижения във визуалните изкуства. Спечелиха ги изявени в графиката и живописта възпитаници на Шуменския университет.

Изложба за нестинарството гостува във Велики Преслав

Изложба на Държавния архив

Изложба живопис на абитуриенти

Изложба графика откри Валентин Кулев

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *