Бедствено положение в девет шуменски общини - Телевизия Шумен

В девет от общините на територията на област Шумен се обявява бедствено положение. Това реши на свое заседание Областният щаб за изпълнение на областния план за защита при бедствия под ръководството на областния управител проф. Добромир Добрев. Съгласно заповедта на областния управител, в бедствено положение са общините Каолиново, Нови пазар, Каспичан, Никола Козлево, Венец, Хитрино, Смядово, Велики Преслав и Върбица през следващите 24 часа, считано от 10.00 часа днес. На заседанието присъства и кметът на община Шумен проф. Христо Христов. За община Шумен решението относно обявяване на бедствено положение ще бъде взето по-късно днес след анализ на ситуацията.
Нарушаване на електроснабдяването има във всичките десет общини, поради аварии в електропреносната мрежа. Все още екипите на „Електроразпределение Север“ не достигнали на място и не са установени мащабите на пораженията по мрежата. По първоначална информация без електрозахранване са голяма част от общините Каолиново, Никола Козлево, Нови пазар, Върбица, част от селата от община Шумен без град Шумен. Вследствие на това има проблеми и с водоподаването. Много са населените места без вода, като все още екипите на дружеството не могат да оценят състоянието на съоръженията. В момента град Шумен е без вода, поради проблем с Подстанция 1300. Екипите на „Електроразпределение Север“ и на ВиК – Шумен започват работа за максимално бързо възстановяване на щетите.
По отношение на пътищата сериозен проблем създават голямото количество паднали дървета и клони по основните пътни направления, което е пречка за тяхното бързо разчистване и пускане за движение. Съвместно с екипите на държавните горски и ловни стопанства на Североизточно държавно предприятие се създава организация и започва бързото премахване и отстраняване на дърветата от пътя. На този етап затворени за движение са пътищата Шумен-Силистра, Шумен-Разград, въведено е временно ограничение на движението по Ришкия проход за тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона. Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона по АМ „Хемус“ в посока към Варна. Ограничено е движението по третокласната пътна мрежа в област Шумен за всички МПС.
В бедстващите общини в понеделник, 27 ноември, няма да има учебен процес.

От енергодружеството съобщиха, че над 100 аварийни екипа работят на терен за отстраняване на възникналите аварии по електропреностната мрежа, вследствие на силния ватър и обилния снеговалеж в Североизтока. Всички аварийни екипи на Електроразпределение Север са мобилизирани и работят интензивно при безпрецедентни метеорологични условия, но затворените или труднопроходими пътища в някои участъци затрудняват достъпа и забавят възстановяването на електроснабдяването. Близо 200 000 клиента на ЕНЕРГО-ПРО в над 800 населени места са без електрозахранване. Затруднен е и достъпът до денонощния телефонен център на ЕРП Север на телефони 0700 161 61, 0700 359 10 и 0897006601 поради големия брой клиенти, които се опитват да подадат сигнал за авария.

Снегът затвори пътища в Шуменско

Шумен и села в региона са без вода

Опасно време през уикенда

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *