Цигуларката Зорница Иларионова на шуменска сцена - Телевизия Шумен

Вълнуващ и емоционален концерт ще се състои на 21 октомври 2021 г. от 19.05 часа  в зала „Проф. Венета Вичева“. Под диригентската палка на маестро Славил Димитров шуменци ще чуят произведения от Хендел, Глук, Бах, Масне, Сарасате. Солист на програмата е виртуозната цигуларка Зорница Иларионова.

Тя е ефирна, нежна, одухотворена, красива като кинозвезда, но и много съсредоточена, страстно отдадена на нелекия път на артиста и музиката. Още на две годинки прегръща любимата цигулка, на четири започва да свири, а скоро след това и да печели конкурс след конкурс, като лауреатските й призове от национални и международни цигулкови състезания вече са над 50!

Завършва с отличие НМУ “Любомир Пипков“ – София през 2011 година като ученичка на своята майка – цигулковата педагожка Благородна Танева, учи и в Еscuela Superior de Musica Reina Sofia – Мадрид, Испания, в класа на световноизвестния педагог проф. Захар Брон.

На 14 години записва CD с творби от Моцарт и Сарасате. Носител е на редица първи награди от престижни национални и международни конкурси. Концертира  с успех на много европейски сцени в Париж, Кан, Монако, Мадрид, Лисабон, Брюксел, Хамбург, Есен, Москва, Виена, Любляна, Солун, Белград и др. Успешно участва и във фестивалите „Софийски музикални седмици“, „Варненско лято“ , „Аполония“, „Мартенски музикални дни“, „Европейски музикален фестивал“ – София, „ Владимир Спиваков“ – Москва, “Моцартеум“ – Залцбург, „Музика Мунди“ – Брюксел, Фестивал за камерна музика в Бьолен, Германия, “Евмелия“ – Гърция.

На тържествена церемония в Кралския дворец Ел Пардо в Мадрид, Зорница бе удостоена лично от Нейно Величество Кралица София с престижната награда „Най- добър музикант“ в цигулковата катедра на проф. Захар Брон в Кралската академия за музика „Кралица София“. Лауреат е на престижната награда Кристална лира за „Млад изпълнител на 2015 година“, която получава  заедно с пианиста Асен Танчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *