Дигитализация в историческия музей - Телевизия Шумен
Дигитализация в историческия музей

Ордени от времето на тоталитарния режим са част от културно-историческото наследство, което се дигитализира в шуменския исторически музей. Процесът е прецизен, но освен че е трудоемка задача, изпълнението не е проблем, защото в музея е осигурена цялата нужна техника.
С модерния 3D скенер се обработват и много от артефактите в музея. А след самото сканиране следва работа с модерния софтуер.
„Процесът не е изобщо лесен и бърз, по-голямата част се пада на обработката пред компютър, а не самото сканиране, но е важно преди това да сме сканирали максимално добре и да знаем някой тънкости на самия скенер, за да се получат после обектите по-добре“, обясни Йоана Върбанова – експерт РИМ-Шумен.
Галя Атанасова е уредник, а нейна задача е дигитализацията на документи и хартиени издания, които са историческа ценност и част от фонда на музея.
„Имаме интересни вестници от началото на миналия век, с които аз в момента се занимават, тоест дигитализирам. Карти има, музея разполага с различни географски карти, с книги, които също ще бъдат дигитализирани. Европейската и не само, световната практика от години е да дигитализира своето културно-историческо наследство и мога да кажа, че България изостава много в това отношение, за това аз изключително приветствам всякакви такива инициативи“, каза Галя Атанасова – уредник РИМ-Шумен.
Дейностите по дигитализацията са част от проект по Програма „Културно предприемачество, наследство и сутрудничество“ – „Създаване и представяне на дигитално достъпно културно наследство на Община Шумен“, който се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.. Срокът на изпълнение е до 2024 година, а след дигитализиране на ценностите те ще бъдат достъпни онлайн.

ПРОЕКТ BGCULTURE-1.002-0010-C01, „СЪЗДАВАНЕ И ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДИГИТАЛНО ДОСТЪПНО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО НА ОБЩИНА ШУМЕН“

Проектът е финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. по Програма РА 14 Културно предприемачество, наследство и сътрудничество.

 

Дигитализират фонда на Художествената галерия

Дигитализират културно-историческото наследство

Модерен 3D скенер в Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *