Фармацевтите съдят държавата за дискриминация - Телевизия Шумен
Фармацевтите съдят държавата за дискриминация

Фармацевтичният съюз заведе колективен иск срещу Народното събрание и Министерския съвет за дискриминация. Причината е, че от началото на пандемията държавата предоставя допълнителни възнаграждения и предпазни средства на всички медицинския специалисти с изключение на фармацевтите. Като акт на отчаяние определи предприетите действия председателят на шуменската съсловна организация Евгени Панайотов.
„Не става дума само финансово, срещаме много проблеми откакто работим с електронните рецепти. Особено в последната седмица, след този наплив за издаване на сертификати, който е. Оказва се, че системата е една и съща. Сертификатите и електронните рецепти в една система, която редовно не работи с часове“, каза Евгени Панайотов – председател на РФК.
От съсловието посочват, че фармацевтите са най-достъпните специалисти за пациентите с ковид, които се лекуват вкъщи. И това ги поставя на първа линия заедно с останалите медици. Сред исканията е и актуализиране на таксата за обработка на скъпоструващите рецепти, която не е променяна от години. Както и да им се заплаща допълнителната работа по рецептите за безплатните ковид лекарства, които джипитата ще могат да изписват. Изтича и договорът със Здравната каса.
„Съществува реален риск те да останат без терапия по линия на НЗОК от началото на ноември“, каза още Евгени Панайотов.
От началото на септември фармацевтите безрезултатно настояват за среща с ръководството на Здравната каса. Очаква се до края на седмицата такава да бъде насрочена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *