Фекална локва до водоизточника на с. Мадара - Телевизия Шумен

Скъсана канализационна тръба излива фекални води в непосредствена близост до водоизточника на село Мадара. Съоръжението никога не е въвеждано в експлоатация, въпреки това се използва от част от домакинствата в близост. Кметът на селото е подал сигнал до община Шумен с искане за спешни мерки.
Канализационната тръба по улиците “Роза” и “Висока поляна” в Мадара никога не е узаконявана. Засега няма яснота чия собственост е, нито пък кой и кога я е полагал. И точно заради това била прекъсната при ремонта на пътя.
“Те естествено ще се съобразят, ако има някаква документация. Тъй като няма никаква документация те са прекъснали този тръбопровод. И вече фекалните води се изливат не в шахта, която също според мен не трябва да я има, а директно в имота на общината, а оттам са си проправили път и към водоизточника на селото, който е съвсем близо”, каза по повод на появилия се проблем кметът на Мадара Неделчо Неделчев.
Кметът на селото подал сигнал за незаконната канализационна тръба до общинската администрация преди повече от две години. И поискал или да бъде премахната, или да бъде узаконена. Тогава от община Шумен са поискали от Неделчев, в качеството му на кмет, да предостави информация за собствениците на имоти, присъединени към тази канализация. Той обаче не е направил това. Сега заради фекалната локва отново е алармирал общината. Сигнали изпратил и до екоинспекцията, и до комисията по екология.
“За мен това е екологичен тип престъпление, защото това са абсолютно отпадни води, то се и усеща в момента миризмата, които се изливат буквално на поляната и пътуват нанякъде, текат”, заяви общинският съветник Добромир Драев.
Притеснени са и хората в Мадара. Особено тези, които живеят в близост до аварията.
“Тази канализация по времето на Красимир Костов я правиха. Тогава туй ни беше искането, защото тука отвсякъде течаха мръсотии”, каза Сашо Алексиев , жител на село Мадара.
“Тревожи ни, как. Това е мръсотия, това е болест. Тук минават хора и ние минаваме”, изрази опасенията си Наска Радева. “И болести може, и зарази, и най-различни работи. Разбира се, че ме тревожи”, допълни Сашо Маринов.
От ВиК заявиха, че тръбата не е собственост на дружеството. Но увериха, че няма риск от замърсяване на дълбокия сондаж в близост, тъй като водата се черпи от голяма дълбочина. Дали е така ще стане ясно от проверката на експерти от екоинспекцията и от Басейнова дирекция, които взеха проби на място.

Провериха сигнал за замърсяване на дере

Провериха сигнал за замърсяване на река Камчия

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *