Изложба и базар с екологична кауза - Телевизия Шумен
Изложба и базар с екологична кауза

Да опазим природата чиста чрез екологично възпитание, рециклиране и повторна употреба на вещи и продукти. Тази кауза обедини ученици и учители от шуменската гимназия по облекло, хранене и химични технологии.
Пластмасови бутилки, стари копчета и салфетки оживяха в пъстри саксии, цветя и картички. Изложбата от рециклирани предмети е част от проект, по който гимназията работи. Целта – младите хора да се научат как да се грижат за бъдещето на Земята.
„Повечето хора съм ги забелязала как си изхвърлят боклуците по улиците, а това не е много хубаво за природата, също така и за нас, защото след време, много замърсяване и природата не трябва да е в това състояние“, каза Петя Петрова – ученик в XII клас.
„Ние се опитваме, наистина с немалко усилия, да превъзпитаваме нашите ученици, а и с идеята на проекта, да виждат в отпадъка нещо друго, нещо, което може да се преобразува. Продукт, на който може да се даде нов живот, нов облик“, разказа Радосвета Рачева – учител по БЕЛ.
Вторият за годината базар за размяна на употребявани вещи увлече още повече участници. А идеята е същата – да се научат младите хора на благотворителност, да ценят и пазят природата, да загърбят консуматорското мислене.
„Това е много важно, за да може тези, които нямат и те да имат, и те да обличат“, категорична е Илияна Христова – ученичка в XI клас
По еко проекта участват 4 училища от страната в партньорство с Фондация „Институт за културно наследство“.
„Ние разработихме в една предходна дейност образователни програми, които ще залегнат в учебния процес, в тези училища първо експериментално, за да може допълнително, по време на основния учебен процес да се възпитават и да се обучават учениците на еко поведение. Да подобрят разбиранията си за кръгова икономика, за рециклиране“, каза Стилиян Станимиров от Фондация „Институт за културно наследство“.
Благодарение на усилията на учителите, чрез учениците, се пренася вкъщи процеса на възпитание и на обучение, смятат участниците в проекта.

Базар с екологична кауза

Базар за размяна на вещи

В Каолиново благотворителен великденски базар събра 1000 лева

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *