Кметът прие посланика на Република Турция Айлин Секизкьок - Телевизия Шумен
Кметът Любомир Христов прие посланика на Република Турция Айлин Секизкьок

Развитието на двустранните търговско-икономически отношения и сътрудничеството в областта на културата обсъдиха на среща днес кметът на Шумен Любомир Христов и посланикът на Република Турция Нейно Превъзходителство Айлин Секизкьок. Тя беше придружена от Генералния консул на Република Турция в Бургас Сенем Гюзел, съветници и аташета в Посолството и Генералното консулство. На разговорите присъстваха още зам.-кметът по бюджет и финанси Татяна Костова, зам.-кметът по икономическо развитие Росица Антонова, зам.-кметът по социална политика и здравеопазване Светлана Маркова и зам.-кметът по строителство и екология Боян Тодоров.
Любомир Христов представи пред Н.Пр. Айлин Секизкьок стопанското развитие на града, икономическия профил и културно-историческо наследство в района.
„Част от инвеститорите, които успешно развиват своя бизнес тук, са предприемачи от Турция. Сред тях е Фикрет Индже, а фирмата Алкомет, която той управлява, е сред водещите компании не само в страната, но и на Балканите. В града има и не малко паметници от общото ни историческо минало, които се нуждаят от възстановяване и поддържане и би било добре да си сътрудничим в това отношение. Ще се радваме, ако проявявате интерес към такава съвместна работа“, каза по време на разговорите Любомир Христов. Той посочи, че Шумен е известен със своята етническа и религиозна толерантност, а българи и турци живеят от столетия тук в разбирателство. Кметът припомни, че преди пандемията наши творчески състави са гостували често в районите на Турция, където има изселници от България. Христов изрази надежда, че скоро проблемите ще отминат и отново ще се възстановят тези контакти.
По думите на Нейно превъзходителство Айлин Секизкьок българските мюсюлмани и турският етнос в България и в частност в Шумен могат да бъдат мост за осъществяване и укрепване на връзките между двата народа. „За нас това е богатство, което трябва да съхраним и да подкрепяме,“ каза по време на срещата Айлин Секизкьок. Тя посочи Томбул джамия като пример за много добра реставрационна работа, което ще направи този ценен паметник на културата още по-притегателен за туристически посещения.
Н.Пр. Айлин Секизкьой прояви интерес към реализирането на съвместни проекти в областта на образованието и подготовката на кадри за бизнеса, което би помогнало за решаване на един от основните проблеми на икономиката – намирането на квалифицирана работна ръка за различните производства.
Кметът Любомир Христов подари на посланика на Република Турция Айлин Секизкьок сувенирни монети с изображения на културно-исторически паметници в Шумен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *