Стотици гости събра на Шуменското плато второто издание на фолклорния фестивал „Шумла“, посветен на богатството и магията на българските традиции. Над 1500 участници от цялата страна завладяха публиката със своето изкуство и майсторство и потопиха зрителите в атмосферата на традиционни обичаи, танци и песни.
В трите дни на фестивала бяха представени старинни занаяти и носии от различни фолклорни области на страната. В истински празник за сетивата се превърна съпътстващата изложба „Кулинарно пътуване във времето“. Богати трапези, отрупани с отбрани ястия, събраха ценителите на вкусните гозби.
Ароматна рибена чорба, приготвена от майсторките на кулинарията от читалището в село Дибич, заслужи адмирациите на гостите.
Самодейци от читалището в село Лозево пък привлякоха интереса към масата си, пресъздавайки народния обичай „Захранване на булката“.
Фестивалът завърши с изпълнения на децата от ансамблите „Веселяче“ и „Звънче“ и на танцьори и певци от ансамбъла за народни песни и танци „Мадара“.