Министър Пулев в Шумен - Телевизия Шумен
Министър Александър Пулев

Шумен е шампионът на Североизтока по усвояването на евросредства. Това стана ясно от посещението на служебния министър на иновациите и растежа Александър Пулев и срещата му с бизнеса и местната администрация. Досега 60 фирми са подали документи за финансиране по Плана за възстановяване. Общият ресурс на одобрените средства е 16 милиарда лева, по 9 европейски програми.
„Около 30 процента от одобрения бюджет по програмите идва по линия на Министерството на иновациите и растежа. Това са 5 милиарда. Ние отговаряме за 5 програми. Две от програмите са вече одобрени. Едната  на 3 октомври “Конкурентноспособност и иновации на предприятията. На 5 декември получихме одобрение от Брюксел и за втората програма. Тя е на стойност 2 милиарда.”
Втората програма е с фокус  върху научните изследвания и взаимодействието между университети, научни институти и бизнеса. В Шумен е отчетен голям интерес към първата отворена процедура по Плана за “Технологична модернизация. Подадените 60 проектни предложения са за близо 14 милиона лева“, каза Александър Пулев.
Втората програма е с фокус върху научните изследвания и взаимодействието между университети, научни институти и бизнеса. В Шумен е отчетен голям интерес към първата отворена процедура по Плана за “Технологична модернизация. Подадените 60 проектни предложения са за близо 14 милиона лева.
“По вече отминалата програма “Конкурентноспособност” има сключени 97 договора за над 37 милиона лева, по процедурата за енергийна ефективност има 22 договора за 2,3 милиона, а за процедурата за преодоляване на Ковид пандемията има близо 500 договора за над 11 милиона лева”, каза Красимир Якимов, Министерство на иновациите и растежа.
Основните въпроси на бизнеса бяха свързани с участието на големите компании в програмите за финансиране.

Министър Пулев с мобилна приемна в Шумен

Шумен с проекти за 27 млн. лв.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *