Начало на изборния ден в Шуменско - Телевизия Шумен

Изборният ден в област Шумен започна. 187 632 са имащите право на глас жители на областта, което е с над 150 по-малко от последните парламентарни избори през октомври миналата година. 319 са секционните избирателни комисии в Шуменска област, като 127 от тях са на територията на най-голямата община – Шумен. Регистрираните в РИК партии и коалиции са 21, а кандидатите за народни представители, които ще се борят за шестте мандата, които разпределя 30 МИР – Шумен, са 146.
Само с хартиена бюлетина ще се гласува в 66 секции в областта, тези които са подвижни и тези, които се намират в малки населени места. Във всички останали може да се гласува по желание на избирателя – с бюлетина или с машина. Общо 252 машини са разположени в секциите с над 300 избиратели, като е осигурена и на техническата им поддръжка при възникване на проблеми.
През вчерашния ден бюлетините, изборните книжа и машините за гласуване бяха транспортирани до секциите, а след проверка от комисиите изборните помещения бяха запечатани и поставени под охрана.
Над 300 служители от структурните звена на МВР, изпълняващи задачи на територията на област Шумен, осигуряват охраната на изборните секции, обществения ред, реагирането на сигнали и пожарната безопасност в деня на вота. Сформирани са и мобилни групи, в които са включени разследващи полицаи, служители на охранителна полиция и криминалисти.
Служители на сектор “Български документи за самоличност” към ОДМВР- Шумен ще оказават съдействие на гражданите, чиито лични документи са загубени, повредени, откраднати или са с изтекъл срок. Желаещите да упражнят правото си на глас следва да подадат заявление и да получат удостоверение, което служи само и единствено за гласуване в изборния ден. Искането се подава лично в Областната дирекция на МВР, в съответното Районо управление или полицейски участък, като работното време е от 8:30 ч. до 19:00 часа.
Съгласно разпоредбите на Избарния кодекс гласуването приключва в 20:00 часа. Ако в този час пред изборното помещение има желаещи да гласуват, те биват допускани, като гласуването продължава до 21:00 часа.
В нощта на изборите Районната избирателна комисия ще работи в зала „Арена Шумен“, където представителите на секционните комисии ще предават протоколите и изборните книжа и ще се извършва обработването на резултатите от парламентарния вот.
В сила през днешния ден е забрана за продажба на спиртни напитки в заведения, магазини и обекти за развлечения, със заповеди на кметовете на общини се забранява и провеждането на масови мероприятия, които могат да създадат предпоставки за нарушаване на обществения ред.

Над 400 полицаи следят за реда в Шуменско

С полицейски конвой транспортираха бюлетините и машините за вота

252 машини за гласуване са получени в Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *