Наградиха лауреатите в Националния конкурс за унгарска и българска литература (обновена) - Телевизия Шумен

С композиция по текстове на Блага Димитрова, Дюла Ийеш и Шандьор Петьофи актьорът Радослав Арнаудов завоюва два приза – голямата награда “Владимир Трендафилов” и отличието на гилдията на актьорите към Съюза на артистите.
„Материалната част от наградата не е толкова важна, колкото това, че оцениха труда, който съм вложил, все пак се опитах да се постарая и да сътворя някаква малка компилация, която да носи и въпроси към публиката, ако щете и послания, и философия“, каза Радослав Арнаудов.
Специалната награда на името на инициатора на конкурса за изпълнение на унгарска и българска литература – Иван Поповски, заслужи Йордан Кожухаров.
„Предполагам, че съм доайенът по възраст – на 86 и приемайки тази награда искам да кажа, че съм безкрайно удовлетворен“, изтъкна Йордан Кожухаров.
Журито на конкурса отличи с награди най-добре представителите се участници в петте категории на конкурса, превърнал се през годините в емблема на българо-унгарските културно-исторически връзки.
„Дори и преди две години, когато трябваше да се осъществи конкурса в Шумен, и заради пандемията, нямаше възможност лично да го направим, ние направихме онлайн издание. Но сега като съм тук за мен е невероятно чувство да видя как хората са се подготвили, търсили са текстове, научили са ги“, каза Сандра Мишкеди – директор на Унгарския културен институт.
В рамките на тазгодишното издание на рецитаторския конкурс се проведе и творческо матине в двора на къща-музей “Лайош Кошут”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *