Обсъждат бъдещето на залата по щанги - Телевизия Шумен
Обсъждат бъдещето на залата по щанги иван иванов

Треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов твърдо против залата за щанги да бъде дадена на Средно училище „Йоан Екзарх Български“. На заседание на спортната комисия той заяви, че такова решение ще сложи край на този спорт в Шумен.
Общинският съвет решава дали да даде на Средно училище „Йоан Екзарх Български“ пристройката, която от 2009 година е предоставена на шуменския клуб по вдигане на тежести. Причината училището да поиска залата е изискването да премине на едносменен режим на обучение.
„Училището намали приема си от 47 паралелки на 35. Но наистина имаме нужда от още 5 до 10 класни стаи, които да обезпечат един действително качествен учебен процес“, обясни Валя Тодорова – директор на СУ „Йоан Екзарх Български“.
Срещу връщането на залата се обяви треньорът на националния отбор по щанги Иван Иванов. Пред съветниците той заяви, че през есента планира да се върне в Шумен и сериозно да се заеме с клуба по вдигане на тежести. Ако няма зала обаче, няма да има и къде да тренира спортистите.
„Вие знаете ли колко струва един подиум да се направи? 5 – 6 000 лева е минимума, 7 подиума са в залата. После, там има нормативи, има височина, има изолация на стената, която е звуково изолираща. Кой ще ги прави тия работи и в момента, нищо, че момичето е от Търговище, има шансове не на тази олимпиада, на следващата да се класира. Твърдя, че ще вземе медал на европейското първенство септември месец, за Шумен се състезава, с оглед олимпийските игри за следващата олимпиада. И вие ще ми вземете залата, те ще ми вземат лиценза от Министерството“, каза Иван Иванов – треньор на националния отбор по вдигане на тежести.
От Общински жилища и имоти заявиха, че вариантите на клуба да бъде предоставено друго помещение не са много, като на дневен ред към момента стои само бившето V-то основно училище.
„Там помещения много, но са в окаяно положение. Може да се предприеме нещо, но то пак ще е свързано с влагане на средства“, каза Марин Маринов – ОП ОЖИ-Шумен.
След като изслушаха доводите на спортиста, от общинската администрация посочиха, че ще се търси трайно решение на проблема.
„Да се направи един обстоен преглед дали има алтернатива къде да бъдат изградени тези класни стаи, за да може вие да продължите да развивате този спорт, който е така необходим за бъдещите шампиони на Шумен, на България. Ще направим всичко по силите си“, каза Светослава Хайнова – зам.-кмет по социална политика и здравеопазване.
Предложението за отдаване на залата на училището не беше подкрепено от спортната комисия. Крайното решение е в правомощията на Общинския съвет, който ще заседава идния четвъртък.

Седмицата в 150 минути, За успехите на българските щангисти

Наградиха щангиста Иван Иванов

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *