Обсерваторията в Шумен чества четвърт век - Телевизия Шумен

Астрономическият център на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” ще отбележи своя четвърт вековен юбилей на 9 май. В чест на празника шуменските астрономи ще бъдат домакини на XVII Национална конференция на Съюза на астрономите в България.
Астрономическият център на Шуменския университет беше създаден по повод слънчевото затъмнение през 1999 година и продължава наблюденията на Космоса вече 25 години.
„Тази година наш докторант – Емил Иванов, беше в Ню Мексико, САЩ, да наблюдава пълното слънчево затъмнение. Имаме наши кадри, които той изпрати. Имаме пълната фаза, огърлицата на Бейли, така доста широк периметър от астрономията сме обхванали, скромният колектив, така да се каже“, каза директорът на Астрономическата обсерватория към Шуменския университет проф. Драгомир Марчев.
На предстоящата седемнадесета конференция на българските астрономи в Шумен ще има много интересни доклади, сред които и за различни катаклизмични звезди.
„Цялата астрономическа гилдия очаква избухването на T Coronae Borealis, една симбиотична звезда, която избухва на 30 години и засега три такива избухвания са регистрирани. Предстои тази година, ред е, така че при всяко ясно небе един от нашите телескопи задължително наблюдава тази звезда, и ако се окаже, че първи регистрираме, това ще бъде наистина добро попадение“, посочи проф. Драгомир Марчев.
Всеки момент ще приключи и монтировката на най-новия професионален роботизиран телескоп на шуменската обсерватория. Така астрономите ни вече разполагат с два 40- сантиметрови, един – 25 см и един 60-сантиметров телескоп. За празника единствено няма да ни зарадва Планетариумът.
„В момента се подготвя залата, тъй като има изисквания тя да бъде в черно боядисана. До края на седмицата текат ремонтни дейности. Силно се надявам, за Деня на Шумен няма да стане най-вероятно, но за празника на Университета – 21 май, да се поздравим с новата придобивка“, поясни проф. Драгомир Марчев.
Нарушаването на планирания график се наложило заради забавянето на доставките от Япония. Войната в Близкия Изток наложила промяна на маршрутите на корабите.

Астрономическият център в Шумен на 25 години

Частично слънчево затъмнение

Ремонтират Астрономическия център

Роботизиран телескоп вече и в Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *