ОДМВР - Шумен с инициатива в първия учебен ден - Телевизия Шумен
ОДМВР - Шумен с инициатива в първия учебен ден

С оригинална инициатива по пътна безопасност за първолаците се включи в новата учебна година Областната дирекция на МВР в Шумен. Занимателни въртящи спинъри, които са отпечатани с любезното съдействие на фирма „Алкомет“, получиха всички първокласници в областта.
„Нашата роля е да се грижим за тях. Ако има нещо, което можем да направим за тях – да го направим, заедно с нашите приятели – полицаи“, каза Фикрет Индже, председател на Надзорния съвет на „Алкомет“.
Спинърите съдържат стихчета, познати на децата от уроците по безопасност на движението в детската градина.
„Спинър, който разделя фразата на две. „На червено спрете, живота си пазете. Движат се колите, по пътя всичко помитат“. За да продължат стихчето трябва така да го нагласят, че да съвпадат цветовете. Цветово го направихме да търсят продължението на стихчето“, каза ст. комисар Георги Гендов, директор на ОДМВР- Шумен.
За разлика от други години този път кампанията е обърната най-вече към децата, а не към шофьорите, уточни комисар Йордан Дундаков.
„Макар и в първи учебен ден прави впечатление, че имаме десет пострадали деца при пътнотранспортни произшествия от началото на годината. Като шест от произшествията са с деца под 6-годишна възраст, които сами, без родителите, контрола от тях, поставянето на колани, което е много важно и най-вече системите за обезопасяване, защото децата не могат сами“, каза комисар Йордан Дундаков, ОД на МВР-Шумен.
За това пътните полицаи призовават децата да напомнят на родителите мерките за безопасност. А малчуганите, оказа се, са доста запознати с правилата на пътя.
„Първо се оглеждаме наляво и надясно и след това пресичаме, ако няма коли – тогава. Пресичаме на пешеходните пътеки на зелен сигнал от светофара“, обясни първокласничката Рая.
Въпреки това остава призивът към възрастните – „Да пазим децата на пътя“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *