Организират конкурс за рисунка „Шарен свят без дим“ - Телевизия Шумен
Организират конкурс за рисунка „Шарен свят без дим“

Конкурс за рисунка по случай 18 ноември – Международния ден без тютюнопушене, организира Регионалната здравна инспекция – Шумен и Общинският здравен център – гр. Шумен.

Денят се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. Целта на инициативата е да призове всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

По данни на Национален статистически институт, проследени за десетгодишен период от 2010 г. до 2019 г., в страната ни се наблюдава нарастване на потреблението на цигари средно на лице от домакинство, като за последната година показателят е най-висок – 733 цигари.

През последните години в европейските страни все по-популярни са електронните цигари и други сходни изпаряващи устройства, при които течността се превръща в аерозол (пара). Предварителните данни показват, че през 2019 г. в България едва 2.0% от лицата на възраст 15 и повече години използват такива устройства (всеки ден или понякога).

Тютюнопушенето сред децата остава все така сериозен и приоритетен проблем на общественото здраве в България.

Условията на конкурса:

Тема: „Шарен свят без дим“

Цел: Целта на конкурса е сред учениците да се промотира здравословно поведение „без тютюнев дим” и със своите рисунки да ангажират общественото внимание към здравето на децата и опасностите от тютюнопушенето в млада възраст.

Регламент: Организаторите на конкурса дават свобода откъм пособия за рисуване и формат на творбите за изразяване на посланията за един по шарен свят.

Участници: В конкурса, с една или повече рисунки по темата, могат да участват всички деца и ученици от област Шумен на възраст от 10 г. до 18 г., като са определени две възрастови групи:

I възрастова група – от 10 г. до 14 г.

II възрастова група – от 15 г. до 18 г.

Срок за изпращане на рисунките: 15.11.2021 г. – 30.11.2021 г.

Място за изпращане на рисунките: Рисунките могат да бъдат представени в Регионална здравна инспекция – Шумен, пл. „Освобождение“ №1, ет. 4, ст. 41 (за допълнителна информация – тел. 054/800 717) или Общински здравен център за информация, консултации и образование – гр. Шумен, ул. „Преслав“ № 6 (бивш Спортен диспансер), за допълнителна информация – тел. 054/863 260.

Организаторите са подготвили предметни награди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *