От днес полицейска операция за контрол на пешеходците - Телевизия Шумен
От днес полицейска операция за контрол на пешеходците

20 пътно транспортни произшествия с участието на пешеходци и един загинал, са регистрирани от началото на годината до сега, съобщават от пресцентъра на областната дирекция на МВР в Шумен. Броят им е по-малък в сравнение с миналата година, но това не бива да ни успокоява, констатират пътните полицаи и призовават за повече внимание на пътя.
„Искам да се обърна и към водачите и към пешеходците. За пешеходците – искам да кажа, че когато пресичат на пешеходни пътеки, това не значи, че Господ ги пази и че са неуязвими. Трябва да бъдат внимателни, да наблюдават дали наближават автомобили, защото един автомобил дори с ниска скорост не може да спре веднага и е възможно да го блъсне. А при един пътен инцидент с автомобил и с пешеходец, пешеходецът винаги е потърпевш“, каза гл. инспектор Веселин Георгиев, началник сектор “Пътна полиция”.
Призив има и към шофьорите и той е за по-голяма толерантност.
„А към водачите искам да апелирам да бъдат търпеливи и внимателни, особено в пиковите часове сутрин и вечер. Денят вече става по-къс, става сумрачно и предпоставките за произшествия са много“, каза още гл. инспектор Веселин Георгиев.
От “Пътна полиция” припомнят и солените глоби при нарушаване Закона за движение по пътищата.
„Към пешеходците варират от 20 до 50 лева, в зависимост дали пресичат на неправилно място, на червен светофар или прескачат ограждения. А към водачите, които отнемат предимство на пешеходци – глобата е сто лева“, обясни гл. инспектор Веселин Георгиев.
Акцията на шуменските пътни полицаи, която стартира днес, ще продължи до кроя на седмицата. Ще бъдат санкционирани и всички спрели в близост до пешеходните пътеки, които затрудняват видимостта към тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *