Отбелязваме Деня на лозаря и винаря - Телевизия Шумен

Ден на лозаря и виното отбелязваме на днешния 14 февруари. Лозята бяха зарязани и във винарната край село Царев брод.
Николай Кръстев е специалист производството във винарната, един от хората, благодарение на които вината на Царев брод са качествени и сред най-търсените у нас. Според него тайната на хубавото вино е в многото работа.
„Качественото хубавото вино е системен труд и в лозето, и в избата, и естествено много желание, разбиране и търпение към продукта , защото той е като жив организъм, иска да разбереш, да влезеш вътре в него, за да изглежда най-добре“, обясни Николай Кръстев – енолог.
Виното е част от бита на българина от векове и на днешния ден чашата вино на трапезата е задължителна.
„Като всяка една напитка може да се консумира много умерено, ние, българите, малко сме свикнали повече количество за сметка на качеството. Една чаша вино ти дава ентусиазъм да се чувстваш добре, леко и така нататък“, каза Николай Кръстев.
Кризисните времена се отразяват и на бранша.
„Както във всяка една област си даде отражение, но да се надяваме, че вече виждаме, че се успокояват нещата в България, не само в България, а и в света и наближава и пролетта, да гледаме оптимистично“, каза Иван Иванов – собственик на винарна.
Днешният празник се чества се освен от лозарите и от соколарите, градинарите и кръчмарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *